Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Φωτεινό παράδειγμα η στάση ζωής του Νίκου Νικηφορίδη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αναφερόμενη στη 55η επέτειο από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Νικηφορίδη, σημειώνει τα παρακάτω:

«Πριν 55 χρόνια στις 5 Μάρτη 1951 στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της Θεσσαλονίκης τουφεκιζόταν ο 23χρονος νεολαίος, ΕΠΟΝίτης, αγωνιστής της Αντίστασης Νίκος Νικηφορίδης. Η κατηγορία ήταν ότι είχε διαπράξει ένα... ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα "τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη" όπως έλεγε η απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου με βάση την οποία στήθηκε στον τοίχο ο αγωνιστής της ειρήνης.

Το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς, δολοφόνησε τον Νίκο Νικηφορίδη, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο ανάπτυξης του κινήματος.

55 χρόνια μετά οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο αχαλίνωτης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.

Οι λαοί του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας βίωσαν τη βαρβαρότητα με την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και την κατοχή στις χώρες τους.

Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση, νέες στρατιωτικές δυνάμεις συγκροτούνται. Το δόγμα του προληπτικού πολέμου ανάγεται σε επίσημη στρατηγική κατά των λαών και επανέρχεται έντονα η απειλή του πυρηνικού πολέμου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Η επίθεση στα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων επιταχύνεται. Προωθείται πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις ευρείας κλίμακας σε βασικούς τομείς της ανάπτυξης.

Παρά τις δυσκολίες, το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα δυναμώνει και αντιστέκεται!

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη, που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας!

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. ΖΕΙ και μας συντροφεύει στους αγώνες μας κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

Αύριο στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για να τιμήσει τον πρωτομάστορα της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, αύριο Κυριακή, στις 11π.μ., στο Πάρκο Ειρήνης, στις Συκιές, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την εκτέλεσή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Νίκο Νικηφορίδη (2009-03-11 00:00:00.0)
Για τον Νίκο Νικηφορίδη (2009-03-07 00:00:00.0)
Για τον Νίκο Νικηφορίδη (2009-03-05 00:00:00.0)
Με τους αγώνες μας τιμάμε τον Νίκο Νικηφορίδη (2005-03-05 00:00:00.0)
Φωτεινό παράδειγμα για το λαό μας (2000-03-05 00:00:00.0)
Μας συντροφεύει στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα (1998-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ