Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί ... «εγκεφάλων»

Τα ερεθίσματα που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολλά. Για παράδειγμα: ακούς μια φράση, τη σκέφτεσαι και βγάζεις κάποιο συμπέρασμα, ανάλογα βέβαια και την πολιτική ιδεολογική σκοπιά από την οποία εξετάζεις τα ερεθίσματα. Για παράδειγμα: ακούς τη φράση «Οι ναυτεργάτες παίζουν τη ζωή τους. Και δεν είναι τυχαία η απόφαση του δικαστηρίου για το ναυάγιο του πλοίου "ΣΑΜΙΝΑ". (σ.σ. στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 81 άνθρωποι) Ο ιδιοκτήτης «λάδι». Κανένα πρόβλημα. Το πλοίο «λάδι». Κανένα πρόβλημα. Παλιό, αλλά δεν είχε προβλήματα. Ποιοι φταίνε; Οι καπετάνιοι και οι πλοίαρχοι. Αυτή τη νομιμότητα, κύριε πρωθυπουργέ, εμείς δεν τη σεβόμαστε. Μακάρι να είχαμε τη δύναμη, να είχε τη δύναμη ο ελληνικός λαός, και εμείς μαζί του, να μπορούσαμε να την ανατρέπαμε και να γινόταν μια νέα νομιμότητα που θα έστελνε τον κ. Κληρονόμο (σ.σ. εφοπλιστής - ιδιοκτήτης του ΣΑΜΙΝΑ) και τους άλλους εκεί που έπρεπε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε».

Οπως προαναφέραμε, η παραπάνω τοποθέτηση αποτελεί ένα ερέθισμα. Το δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάποιου, τη σκέφτεται και ακολούθως επιχειρεί να την αναλύσει. Αν συμφωνεί, σημαίνει πως η συνείδησή του τον οδηγεί να συμπεράνει πως η υπάρχουσα «νομιμότητα» εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, μιας και εξετάζουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν διαφωνεί και δεν είναι ο ίδιος ο Κληρονόμος και ο κάθε Κληρονόμος, τότε σημαίνει πως λατρεύει τη νομιμότητα που εξυπηρετεί τον «Χ» εφοπλιστή. Αν τώρα τυχαίνει να ασχολείται με τα δημόσια πράγματα ως δημοσιογράφος, πρέπει με κάποιον τρόπο να υπερασπιστεί τη δική του «νομιμότητα».

Διαβάστε τώρα τη... βαθύτατη ανάλυση που κάνει ο δημοσιογράφος της κατηγορίας «νομιμότητα του εφοπλιστή» προκειμένου να απαντήσει και να αντιπαρατεθεί στην αρχική φράση - θέση που είναι ενάντια στα «συμφέροντα του εφοπλιστή». «Συνήθως κανείς δε δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις ομιλίες που εκφωνεί η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή. Λάθος! Διότι εκτός από τα συνηθισμένα κομμουνιστικά, η Γραμματέας έχει την ικανότητα να λέει τα πιο τερατώδη πράγματα με το πιο φυσιολογικό ύφος. Το ίδιο συνέβη και με την προχτεσινή ομιλία της. Τι είπε; Τα εξής τρία (μεταξύ άλλων) πράγματα: Πρώτον, "εμείς δεν πρόκειται να σεβαστούμε τη νομιμότητα". Δεύτερον, "εμείς δεν αναγνωρίζουμε την κοινωνική γαλήνη". Τρίτον, "εμείς αξιοποιούμε το δικαίωμα στην απεργία" - εννοείται για άλλους σκοπούς». Ακούγοντας κάποιος αυτές τις διατυπώσεις θα υπέθετε πως το ΚΚΕ ετοιμάζει ήδη επίσκεψη στα χειμερινά ανάκτορα ή εκδρομή στο Γράμμο - Βίτσι.» - Απόσπασμα από άρθρο του Ι.Κ. Πρετεντέρη στο προχτεσινό «Βήμα».

Παραθέσαμε ένα ερέθισμα, ένα συμπέρασμα και μια απάντηση. Σχετικά με την ποιότητα της ανάλυσης των παραπάνω, αφήνουμε τα σχόλια για εσάς, σημειώνοντας μόνο το οφθαλμοφανές της αποσπασματικής απόδοσης όσων είπε στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα. Εμείς απλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι όσο υπάρχουν ανθρώπινοι εγκέφαλοι που αναλύουν ως «τερατώδες» το να υπερασπίζεσαι την ανθρώπινη ζωή, που θεωρούν «τερατούργημα» την απεργία που σκοπό έχει μια καλύτερη ζωή, τότε είναι ή χοντρόπετσοι ή βολεμένοι που φοβούνται την... άλλη νομιμότητα. ΄Η απλώς - αν αυτό τους βολεύει - ανεγκέφαλοι!


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ