Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Τα θέλουν όλα οι Αλβανοί

Μια ιδέα περί των μαξιμαλιστικών στόχων της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου πήρε χτες κατά την επίσκεψή της στην Πρίστινα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελληνίδα υπουργός, στο πλαίσιο της βαλκανικής της περιοδείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χακίμ Θάτσι, με τους οποίους συζήτησε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Η υπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις της επισήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται στη Βιέννη, αλλά και την ανάγκη να διεξαχθούν αυτές χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικό. Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησε να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της Αθήνας για το θέμα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Σύμφωνα με την άποψη της Αθήνας, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελεί τον ωμό στόχο, ο οποίος ενδεχομένως να μην μπορεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του σερβικού στοιχείου.

Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η διαδικασία εφαρμογής των κριτηρίων που έχει θέσει η Διεθνής Κοινότητα και αναφέρθηκε στην προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαβεβαίωσε, πάντως, τους συνομιλητές της για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά του ο Φ. Σεϊντίου δεσμεύτηκε για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα προωθήσει την προσέγγιση του Κοσσόβου στις ευρωατλαντικές δομές. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Χακίμ Θάτσι, επανέλαβε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση του λαού για ανεξαρτησία» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει εντός του 2006.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέζουν για συνομιλίες Σερβίας - Κοσσοβάρων Αλβανών (2010-08-18 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ «ενδιαφέρονται» για το προτεκτοράτο (2010-04-10 00:00:00.0)
Θέτουν όρο για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου (2008-09-11 00:00:00.0)
«Ανεξάρτητο» ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο (2008-02-19 00:00:00.0)
Στο βαλκανικό ναρκοπέδιο η υπουργός Εξωτερικών (2006-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ