Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο καπιταλισμός σκοτώνει

Ο φονικός κυκλώνας «Κατρίνα» που έπληξε, τις νότιες περιοχές των ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη για τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα στη μητρόπολή του. Ο αριθμός των θυμάτων στη Νέα Ορλεάνη και αλλού - κυρίως φτωχοί και απόκληροι - ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός. Η παντελής αδιαφορία των κυβερνώντων για την ανθρώπινη ζωή είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της καταστροφής. Μόνο που αυτή η σκληρή πραγματικότητα ήρθε προχτές να επισφραγιστεί με μια επιπλέον απόδειξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσωπικά ο Πρόεδρός της, ήξεραν τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα, την επερχόμενη καταστροφή. Ο Μπους θεώρησε ότι όλα είναι εντάξει και μάλιστα συνέχισε τις διακοπές του στο ράντζο του στο Τέξας!

Αυτό αποδεικνύεται από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα προχτές το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» με ημερομηνία 28 Αυγούστου του 2005, που δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ενημερώνεται από αξιωματούχους της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκεί υπάρχει η κατηγορηματική διαβεβαίωση των ειδικών ότι ο κυκλώνας που έρχεται θα είναι πρώτου βαθμού, της υψηλότερης επικινδυνότητας και ότι τα φράγματα της Νέας Ορλεάνης δεν πρόκειται να αντέξουν. Η απάντηση του Μπους ήταν: «Εντάξει, είμαστε σε ετοιμότητα» και συνέχισε κανονικά τις διακοπές του. Το τι επακολούθησε είναι ήδη γνωστό. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες οι νεκροί. Παρ' όλα αυτά, η υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίστηκε. Την τέταρτη μέρα της τεράστιας καταστροφής, ο Μπους εμφανίστηκε να δηλώνει ανερυθρίαστα και με τη σιγουριά ότι δε θα γινόταν γνωστή η τηλεδιάσκεψη της 28/8: «Δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε ανέμενε πως τα φράγματα θα υφίσταντο ρήγματα». Επίσης, διαβεβαίωνε πως «έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», αλλά... «η δύναμη της φύσης και η ένταση του φαινομένου ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα των φραγμάτων»!

Αυτή η εγκληματική αδιαφορία είναι που οδήγησε σε λογικές ο «σώζων εαυτόν σωθήτω», χωρίς καμία πρόβλεψη και υποδομή για οργανωμένη εκκένωση των περιοχών που χτύπησε ο κυκλώνας. Αποδείχτηκε ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός είναι που σκοτώνει. Και με μεταγενέστερα στοιχεία βγήκε ότι οι κοστοβόροι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αφαίρεσαν από τους Αμερικανούς πολίτες σημαντικά κονδύλια για υποδομές και την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων αναγκών. Βέβαια, πάντα υπάρχει το ερώτημα αν δεν ήταν σχέδιο για να εκκαθαριστεί η περιοχή, κυρίως από τους παρείσακτους, για να μπορέσουν να γίνουν νέες επενδύσεις πάνω στα ερείπια.

Πάντως, στα 90 μίλια μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ, υπάρχει η σοσιαλιστική Κούβα, που αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών της φύσης είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και φυσικά φροντίδας για τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες αξιωματούχος του ΟΗΕ γι' αυτά τα ζητήματα εξήρε τον πρωτοπόρο ρόλο της Κούβας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ