ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
Πεδίο ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Αρχισε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο εξασφαλίζει ελευθερία δράσης και υποδομές (αποθηκευτικούς χώρους, λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα κλπ.) στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας («logistics») και αποτυπώνει την επιδίωξη για ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο και της επιδίωξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση και τη δημιουργία πεδίων ενίσχυσης της μονοπωλιακής δράσης.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εφοδιαστικής» και έχει συνταχτεί από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει γι' αυτόν τον τομέα η Παγκόσμια Τράπεζα. Παρέχει διευκολύνσεις στη δημιουργία, αδειοδότηση κι εγκατάσταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή μεταφορά, αποθήκευση, διανομή εμπορευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπει την ανάπτυξη δύο μεγάλων εμπορευματικών - διαμετακομιστικών κέντρων τα οποία ονομάζονται «Επιχειρηματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας», το ένα στο Θριάσιο και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη στο πρώην «στρατόπεδο Γκόνου», επειδή συνδέονται με τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, ενώ η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εκεί θα είναι με τις διαδικασίες «fast track» και συγκεκριμένα με μία απλή υπεύθυνη δήλωση.

Ανάλογα «πάρκα», όπως αναφέρεται, μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα και μέσα σε αστικές περιοχές, ενώ αναφέρεται γενικά και αόριστα ως προϋπόθεση η προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικό των όσων προωθούνται είναι και η σύσταση Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου Αναπτυξης και θα ρυθμίζει την «Εφοδιαστική». Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν 4 εκπρόσωποι από τα συναρμόδια υπουργεία και 1 από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, ενώ οι υπόλοιποι 11 θα είναι εκπρόσωποι των Ενώσεων των επιχειρηματιών, όπως είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς, το ΕΒΕΑ κλπ. και εκπρόσωποι 5 «επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Εφοδιαστική», όπως αναφέρεται.

Δεν ικανοποιεί λαϊκές ανάγκες

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Λαμβάνει υπόψη του την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς μεταφορών», συνδέεται «με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και με την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου». Οπως τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν και στη συναρμολόγηση εδώ των εμπορευμάτων», απαίτηση που προβάλλει και η COSCO που λυμαίνεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, «με αποτέλεσμα αυτά να μπορούν να πωλούνται ως εμπορεύματα προερχόμενα από χώρα της ΕΕ. Αυτό αποτελεί κίνητρο σε μονοπωλιακούς ομίλους τρίτων χωρών να προχωρούν σε επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής και να υπονομεύεται η παραγωγική βάση» της χώρας.

Συνολικά, όπως ανέφερε στη μεταφορά, τη διανομή και αποθήκευση εμπορευμάτων το πάνω χέρι «θα το έχουν οι μεγάλοι παίκτες», δηλαδή «οι ντόπιοι και ξένοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι». «Η Εφοδιαστική στα χέρια του κεφαλαίου και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων» από κάθε πλευρά, είτε αυτή αφορά την ποιότητα είτε τις τιμές, «συνολικά την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και σε βάρος του περιβάλλοντος».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής για τους στόχους του νομοσχεδίου, οι οποίοι είναι «η ανάπτυξη σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, η ενίσχυση επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της χώρας, ώστε οι επιχειρήσεις να κινηθούν από καλύτερη θέση στο διεθνή ανταγωνισμό».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όχι βέβαια γιατί είναι αντιλαϊκό, αλλά γιατί η χώρα «ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο έχει πλεονεκτήματα και το νομοσχέδιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων αυτών».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εισφορά σε γη και χρήμα για τα εκτός σχεδίου

Αύξηση εισφοράς σε γη για τις μικρότερες ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και μείωση για τις πολύ μεγάλες άνω των 500 στρεμμάτων, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι η εισφορά σε γη για ιδιοκτησίες μέχρι 500 τ.μ. ανέρχεται σε ποσοστό 15% (από 10% που είναι με το ισχύον καθεστώς), για ιδιοκτησίες από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ανέρχεται σε ποσοστό 20% (από 30%), για ακίνητα από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30% (από 40%), για όσα είναι από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40% (από 50%) και τέλος για ακίνητα άνω των 10 στρ. σε ποσοστό 50% (από 60%).

Ακόμη δίνεται η δυνατότητα εισφορών σε χρήμα αντί τμημάτων του ακινήτου με «ευκολίες πληρωμής», και πολλές δόσεις, ενώ το ποσό της εισφοράς διατίθεται στους οικείους ΟΤΑ για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων. Παράλληλα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι υπολογιζόμενες εισφορές σε γη εντός της πολεοδομικής ενότητας, δεν καλύπτουν την ελάχιστη έκταση κοινοχρήστων χώρων κατά τις προβλέψεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων παρέχεται η δυνατότητα να αυξάνονται τα σχετικά ποσοστά εισφοράς σε γη.

Για την εκτέλεση συμβολαιογραφικών πράξεων, με αντικείμενο τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτου που οφείλει εισφορά σε χρήμα, πρέπει να επισυνάπτεται βεβαίωση του δήμου ότι έχει γίνει καταβολή τουλάχιστον του 30% της συνολικής υποχρέωσης του ιδιοκτήτη, ενώ το ποσό που υπολείπεται βαρύνει το νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις, προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση τους μετά την παρέλευση εικοσαετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η απαλλοτρίωση, ή την παρέλευση δεκαετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής. Η σχετική ρύθμιση εφαρμόζεται επί ενός ακινήτου του ίδιου ιδιοκτήτη εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας και για ενιαίο κοινόχρηστο ή κοινωφελές χώρο έκτασης έως 10 στρεμμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσίευσε χτες ο συνολικός αριθμός δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ανέρχεται στις 379.726 - 160.978 στο πλαίσιο του ν. 4178/'13 και 218.748 από τον προηγούμενο νόμο - ενώ από τα συνολικά καταχωρημένα πρόστιμα ύψους 2,204 ευρώ έχουν εισπραχθεί 1,161 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 2,2 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ανοίγει η ψαλίδα σε όφελος των τραπεζών

Νέο σημαντικό άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με αυτά των καταθέσεων της πελατείας τους εμφανίζουν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο, το «επιτοκιακό περιθώριο» για νέες καταθέσεις και δάνεια (καταθέσεις - δάνεια) έφτασε τον Απρίλη του 2014 στο 4,13% από 3,70% το Μάρτη. Η ενίσχυση του «επιτοκιακού περιθωρίου», σε όφελος των τραπεζών, προκύπτει τόσο από την αύξηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις όσο και από τη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις, με στόχο την αύξηση των τραπεζικών κερδών. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 5,82%, ενώ το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων στο 1,69%.

Φουντώνει η συζήτηση για το κρατικό χρέος

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το βασικό ζητούμενο», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ. Ταυτόχρονα, προϊδέασε και στην κατεύθυνση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο για νέο πακέτο χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και στην περίπτωση που η χώρα το χρηματοδοτήσει μόνη της, θα πρέπει να καταβάλει ένα εκτιμώμενο επιτόκιο της τάξης του 6% με 7%». Οι συγκεκριμένες αναφορές έρχονται σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο, η προϋπόθεση για τη «στήριξη» της Ελλάδας είναι η εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας με την τρόικα.

Σήμερα Πέμπτη, το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την «έκθεση αξιολόγησης» για την ελληνική οικονομία. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για τη «δημοσιονομική προσαρμογή», η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική διαμόρφωσή του, η παραπέρα συμπίεση του «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε αναζήτηση αδρανών παρακαταθηκών

Στον εντοπισμό και την αξιοποίηση των αζήτητων παρακαταθηκών που βρίσκονται στο «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα, στόχος είναι η εφαρμογή «αποτελεσματικότερης διαδικασίας διαχείρισης και αξιοποίησης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας». Σε επόμενη φάση αναμένεται η κατάθεση σχετικής ρύθμισης για τον «εκσυχρονισμό του νομικού πλαισίου ως προς τη διαδικασία εκτίμησης και αξιοποίησης των λιμναζουσών παρακαταθηκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ