Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εισφορά σε γη και χρήμα για τα εκτός σχεδίου

Αύξηση εισφοράς σε γη για τις μικρότερες ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και μείωση για τις πολύ μεγάλες άνω των 500 στρεμμάτων, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι η εισφορά σε γη για ιδιοκτησίες μέχρι 500 τ.μ. ανέρχεται σε ποσοστό 15% (από 10% που είναι με το ισχύον καθεστώς), για ιδιοκτησίες από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ανέρχεται σε ποσοστό 20% (από 30%), για ακίνητα από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30% (από 40%), για όσα είναι από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40% (από 50%) και τέλος για ακίνητα άνω των 10 στρ. σε ποσοστό 50% (από 60%).

Ακόμη δίνεται η δυνατότητα εισφορών σε χρήμα αντί τμημάτων του ακινήτου με «ευκολίες πληρωμής», και πολλές δόσεις, ενώ το ποσό της εισφοράς διατίθεται στους οικείους ΟΤΑ για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων. Παράλληλα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι υπολογιζόμενες εισφορές σε γη εντός της πολεοδομικής ενότητας, δεν καλύπτουν την ελάχιστη έκταση κοινοχρήστων χώρων κατά τις προβλέψεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων παρέχεται η δυνατότητα να αυξάνονται τα σχετικά ποσοστά εισφοράς σε γη.

Για την εκτέλεση συμβολαιογραφικών πράξεων, με αντικείμενο τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτου που οφείλει εισφορά σε χρήμα, πρέπει να επισυνάπτεται βεβαίωση του δήμου ότι έχει γίνει καταβολή τουλάχιστον του 30% της συνολικής υποχρέωσης του ιδιοκτήτη, ενώ το ποσό που υπολείπεται βαρύνει το νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις, προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση τους μετά την παρέλευση εικοσαετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η απαλλοτρίωση, ή την παρέλευση δεκαετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής. Η σχετική ρύθμιση εφαρμόζεται επί ενός ακινήτου του ίδιου ιδιοκτήτη εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας και για ενιαίο κοινόχρηστο ή κοινωφελές χώρο έκτασης έως 10 στρεμμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσίευσε χτες ο συνολικός αριθμός δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ανέρχεται στις 379.726 - 160.978 στο πλαίσιο του ν. 4178/'13 και 218.748 από τον προηγούμενο νόμο - ενώ από τα συνολικά καταχωρημένα πρόστιμα ύψους 2,204 ευρώ έχουν εισπραχθεί 1,161 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 2,2 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ