Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νέα κινητοποίηση χτες στην Ανακύκλωση

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, αφού η εταιρεία - εργολάβος του ΚΔΑΥ, «Waste Solutions», αθέτησε ξανά τη δέσμευσή της για καταβολή των μισθών και του επιδόματος αδείας.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας έκαναν παρέμβαση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Ηρακλείου, ενημερώνοντας την υπηρεσία ότι ο εργολάβος αθέτησε διαιτητική απόφαση και απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να καταβάλει τους μισθούς και τα επιδόματα αδείας, όπως τον υποχρεώνει ο νόμος.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Οπως σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να σταματήσουν ο δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ να στηρίζουν τις επιδιώξεις του εργολάβου, «τη μια πετώντας το ανακυκλώσιμο υλικό στη χωματερή, την άλλη ακινητοποιώντας τα απορριμματοφόρα του δήμου ώστε στο εργοστάσιο να μπαίνει υλικό τόσο όσο εξυπηρετεί την εργοδοσία και τα επιχειρηματικά της σχέδια και αφήνοντας τους εργαζόμενους έκθετους στην ασυδοσία του εργολάβου. Παράλληλα, να σταματήσουν να φορτώνουν τους δημότες με νέα βάρη, όπως το πρόσθετο τέλος που επιβάλλεται στο δήμο όταν πετάει το ανακυκλώσιμο υλικό στην χωματερή και μάλιστα όταν ήδη πληρώνουν δημοτικά τέλη για ανακύκλωση, αλλά συνεχίζουν να βλέπουν τα σκουπίδια στην πόρτα τους».

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεσα μέτρα από τον ΕΣΔΑΚ και με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «που θα δεσμεύει την ΕΕΑΑ και όποιον άλλο να αναλάβει τη διαχείριση του ΚΔΑΥ, με τον όρο υποχρεωτικής μεταβίβασης των εργαζομένων στον κάθε επόμενο εργολάβο, μαζί με τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα».

Το ψήφισμα που κατέθεσε το σωματείο στο υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΕΣΔΑΚ, αναφέρεται επίσης στην παθητική στάση του ΣΕΠΕ, που έχει δώσει «αέρα στα πανιά της εργοδοσίας», η οποία μεταξύ άλλων δεν κάνει τις απαραίτητες συντηρήσεις των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, ενώ δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία του 2016, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εργάζονται καθημερινά μια επιπλέον ώρα απλήρωτοι. Επιπλέον η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση στην οποία συμφώνησε η ίδια, και τώρα αρνείται να καταβάλει τις μισθοδοσίες και το επίδομα αδείας, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες, ενώ προσπαθεί να καθιερώσει μισθοδοσία σε δόσεις. Στις 14/9 δεν έδωσε στους εργαζόμενους το παρουσιολόγιο της βάρδιας, ώστε να μην μπορούν να δηλώσουν παρόντες και με αυτόν τον τρόπο να τους εκθέσει.

Είναι φανερό, αναφέρει το σωματείο, «πως επειδή η σύμβαση του συγκεκριμένου εργολάβου λήγει στις 31/10/18, έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο μη καταβολής των υποχρεώσεών του προς τους εργαζόμενους (μισθοί, επιδόματα), ώστε να φύγει με όσο γίνεται μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους». Το σωματείο απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους μπροστά στην επικείμενη λήξη του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ