Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οξύνουν την αντιπαράθεση με Κίνα και Ρωσία

Επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζική υπηρεσία για αγορά ρωσικών όπλων και σε πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας. Αντίποινα ετοιμάζουν οι θιγόμενοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο επεισόδιο στην όξυνση του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις Κίνα και Ρωσία αποτελεί η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζική κρατική υπηρεσία και τον διευθυντή της επειδή εισήγαγε μέσα στον τελευταίο χρόνο 10 ρωσικά μαχητικά «Su-35» και πυραύλους εδάφους - αέρος «S-400» μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία «Rosoboronexport».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την επιβολή κυρώσεων σε 33 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία, στην κινεζική κρατική υπηρεσία στρατιωτικών εξοπλισμών China's Equipment Development Department (CEDD) και τον διευθυντή της. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αιτιολόγησε τις κυρώσεις με βάση τον νόμο περί «Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων» (γνωστός ως νόμος CAATSA), που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ στις αρχές Αυγούστου του 2017. Οι αμερικανικές κυρώσεις απαγορεύουν στις ρωσικές εταιρείες και στην κινεζική εταιρεία CEDD να εκδίδουν άδειες εξαγωγής στις ΗΠΑ, να κάνουν συναλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, τις «εξοστρακίζουν» από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία και μπλοκάρουν άλλα συμφέροντά τους στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις παγώνουν επίσης τυχόν περιουσιακά στοιχεία του διευθυντή της κινεζικής εταιρείας στις ΗΠΑ και αναστέλλουν την έκδοση νέας βίζας επιβάλλοντάς του ουσιαστικά «ταξιδιωτικό εμπάργκο» σε αμερικανικό έδαφος.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε αγοραστή ρωσικών όπλων με βάση τον νόμο CAATSA και δείχνουν την απόφασή τους σε αυτό το στάδιο να ορθώσουν, και με αυτόν τον τρόπο, αφενός μεγαλύτερα εμπόδια στα ανταγωνιστικά ρωσικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, αφετέρου να «αποθαρρύνουν» σημαντικούς πελάτες τους σε αγορές όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας κ.ά.

Η εξέλιξη επίσης σημειώνεται ελάχιστες μέρες μετά την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στη Ρωσία και στην Κίνα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κάλεσε τις ΗΠΑ να θυμηθούν «την έννοια της παγκόσμιας σταθερότητας, την οποία απερίσκεπτα τάραξαν με την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας». Και τόνισε: «Είναι ανόητο να παίζουν με τη φωτιά, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο». Ο Ριάμπκοφ παρατήρησε επίσης ότι κάθε νέος γύρος κυρώσεων εναντίον της Μόσχας αποδεικνύει πως οι προηγούμενοι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την «αγανάκτηση» της χώρας του για τις κυρώσεις, κάλεσε τις ΗΠΑ να τις αποσύρουν απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν το τίμημα»! Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς παραβιάζουν κατάφωρα τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων (...) Υπονομεύουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ». Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η ρωσοκινεζική συνεργασία στον τομέα της Αμυνας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ