Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Με τη Διακήρυξη της Πιονγιάνγκ εντείνεται η διαπραγμάτευση

Οι δύο Κορεάτες ηγέτες συναντήθηκαν στην Πιονγιάνγκ (φωτ.) αυτήν τη φορά
Οι δύο Κορεάτες ηγέτες συναντήθηκαν στην Πιονγιάνγκ (φωτ.) αυτήν τη φορά
Η νέα Σύνοδος Κορυφής, που έγινε ανάμεσα στους ηγέτες Νότιας και Βόρειας Κορέας, Μουν Τζε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως και η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Πιονγιάνγκ επιβεβαιώνουν τις σοβαρές διαθέσεις για την ενίσχυση του παζαρέματος μιας «διευθέτησης» του κορεατικού ζητήματος.

Φυσικά, όλες οι προσπάθειες για αναζήτηση συμβιβασμού προχωρούν μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα περίπλοκες, με βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που επιδρούν καθοριστικά στις ισορροπίες στη Χερσόνησο, πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ και την Κίνα, μαζί με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μελετώντας πώς θα εξασφαλίσουν ρόλο σε αυτές και πώς θα αντλήσουν οφέλη από οποιαδήποτε αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων και την «ισορροπία» στη Χερσόνησο, ως τμήμα της ευρύτερης γεωπολιτικής αναμέτρησης σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού. Μια περιφέρεια η οποία τα τελευταία χρόνια τραβά το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.

Τόσο η Διακήρυξη της Πιονγιάνγκ όσο και η ίδια η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Μουν στη Βόρεια Κορέα, η υποδοχή που του επιφύλαξε η βορειοκορεατική ηγεσία με όλες τις τιμές, ανέδειξαν ότι προχωρά γοργά η σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Κιμ και Μουν επιθεώρησαν μαζί στρατιωτικό άγημα, ενώ στις άφθονες, κοινές, δημόσιες συναντήσεις τους εμφανίζονταν κάτω από την απεικόνιση μιας ενιαίας Χερσονήσου. Η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην (ανάγκη για) πλήρη αποπυρηνικοποίηση και στον τερματισμό της στρατιωτικής εχθρότητας που μαστίζει για χρόνια τη Χερσόνησο». Επίσης, το κείμενο περιλαμβάνει και μια σειρά από «πρακτικά βήματα με στόχο την ώθηση της δια-κορεατικής συνεργασίας», ιεραρχώντας την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, σε Υποδομές, Τουρισμό, Υγεία. Αλλωστε, στη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι «Samsung», «Hyundai», LG κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι Βόρεια και Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2032.

Μέρος ευρύτερου παζαριού

Χαιρετίζοντας τη νέα Σύνοδο Βορρά - Νότου, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίστηκε διαθέσιμη και για νέες συναντήσεις Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας για τις προσπάθειες τερματισμού του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Γενάρη του 2021. Πρόσθεσε ακόμα ότι προσκάλεσε τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο, για να τον συναντήσει στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και ότι «με την πρώτη ευκαιρία» μπορούν να οργανωθούν επαφές Βορειοκορεατών αξιωματούχων με τον νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κορεατικό, Στιβ Μπίγκαν (μέχρι τα τέλη Αυγούστου μέλος του ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford»), στην Αυστρία.

Αλλά και η ηγεσία της Βόρειας Κορέας εμφανίζεται έτοιμη για νέα Σύνοδο με τις ΗΠΑ, μετά από την πρώτη συνάντηση που είχαν Τραμπ και Κιμ τον περασμένο Ιούνη, στη Σιγκαπούρη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην κεντρική αρθρογραφία κρατικών ΜΜΕ (όπως της «Ροντόνγκ Σινμούν», που είναι το όργανο του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών), συνεχίζονται οι επισημάνσεις για την ανάγκη και οι ΗΠΑ να αποδείξουν «βούληση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», ώστε να προχωρήσει η καταστροφή των εγκαταστάσεων του βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Το σίγουρο είναι ότι πως η πορεία των διαπραγματεύσεων και το όποιο πιθανό αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθούν πρώτα απ' όλα από την εξέλιξη ευρύτερων συμβιβασμών και ανταγωνισμών. Δεν είναι τυχαίες οι σπόντες Τραμπ στα τέλη Αυγούστου (όταν αιφνιδιαστικά είχε ακυρωθεί επίσκεψη Πομπέο στην Πιονγιάνγκ), ότι η Κίνα δεν βοηθά πια «όπως προηγουμένως» στο Κορεατικό, λόγω άλλων διαφορών, όπως π.χ. στο εμπόριο. Οπως καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι διαρκείς διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι δεν θα σταματήσει να συνεισφέρει όπως μπορεί για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ