Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Αφιέρωμα στο λογοτεχνικό έργο της Ελλης Αλεξίου

Αφιερωμένη στην Ελλη Αλεξίου, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό της, ήταν η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο Πολιτισμού του Φεστιβάλ, με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Φωτισμένη και πολύπλευρη προσωπικότητα, μέλος του ΚΚΕ από το 1928 μέχρι το τέλος της ζωής της, η Ελλη Αλεξίου εκτός από την πεζογραφία ασχολήθηκε με τα περισσότερα είδη του λόγου (θέατρο, παιδαγωγική, παιδικό βιβλίο, μετάφραση), όμως, όπως εξήγησε η Ελ. Μηλιαρονικολάκη από την αρχή της ομιλίας της, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στο λογοτεχνικό έργο της, με αρωγό και τις απαγγελίες αποσπασμάτων από διάφορα μυθιστορήματά της.

Μιλώντας γι' αυτό το έργο της Αλεξίου, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο πολύτομο πεζογραφικό έργο της συγχωνεύει δυο βασικές διαστάσεις: Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τις αντανακλάσεις των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στις κοινωνικές σχέσεις του, αλλά και ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τις υπαρξιακές αγωνίες του, τελικά ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τον εξωτερικό και τον εσωτερικό του εχθρό.

Σαν απόσταγμα πλούσιας εμπειρίας από τη ζωή και βαθύτερου συλλογισμού, το έργο της Αλεξίου δε μας προσφέρει μόνο την ικανοποίηση της καλής λογοτεχνίας, αλλά πάνω απ' όλα μια σοφία για να πορευτούμε εμπνευσμένα στη ζωή, να συλλάβουμε το νόημά της. Παρότι οι καταστάσεις που προβάλλονται στα έργα της έχουν αλλάξει στις μέρες μας μορφή, ο χρόνος στέκεται ανίκανος να κατεδαφίσει την αξία τους, γιατί τα μηνύματά τους έχουν καθολικότερη σημασία. Αποτελούν γνώση πολύτιμη, που δύσκολα μπορεί να αντληθεί μόνο από τα προσωπικά μας βιώματα. Με άλλα λόγια, τα έργα της αξίζουν ανεπιφύλακτα να μελετηθούν και όχι απλά να διαβαστούν, ειδικά από τους νέους ανθρώπους».


Ακολουθώντας χρονολογικά τα βήματα της ζωής της Ε. Αλεξίου, η ομιλία στάθηκε στα μυθιστορήματά της, αναλύοντάς τα, ενώ παρεμβάλλονταν αποσπάσματά τους, ενώ η εκδήλωση έκλεισε αφιερώνοντας στην Ελλη Αλεξίου το ποίημα που έγραψε γι' αυτήν ο φίλος της Βασίλης Μοσκόβης, με τον τίτλο «Γράμμα σε φίλη», μελοποιημένο από τον Φίλιππο Παχνιστή.

  • Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία της Ελ. Μηλιαρονικολάκη στην εκδήλωση θα δημοσιευθούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ