Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Τα γλυπτά έξω, το αυτοκίνητο μέσα!»

Το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Ελλάδας προγραμμάτιζε μια μεγάλη έκθεση Μικρογλυπτικής με τη συμμετοχή πολλών γλυπτών στον αύλειο χώρο του Μουσείου της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) στην Ασωμάτων 31, όπου είχε γίνει και το 2017. Η πρόθεση αυτή του Επιμελητηρίου συνάντησε την άρνηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί το υπηρεσιακό όχημα που βρίσκεται στην Αυλή του Μουσείου!

Τελικά, η προγραμματισμένη έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ, στην οποία συμμετέχουν 99 γλύπτες με 150 έργα, θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (στον αύλειο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσης) από τις 12 Οκτώβρη έως τις 12 Νοέμβρη.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, με τίτλο «Τα γλυπτά έξω, το αυτοκίνητο μέσα!», το ΕΕΤΕ αναφέρει:

«Ολοι θεώρησαν προσχηματικούς τους λόγους που επικαλείται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ, η οποία δικαιολογεί την άρνησή της με τα εξής αντιφατικά επιχειρήματα:

"Διότι (σ.σ. ο χώρος) αφενός μεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αφετέρου δε είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στον τόπο μας".

Και συνεχίζει: "Ο αύλειος χώρος χρησιμοποιείται για την ασφαλή φύλαξη του υπηρεσιακού οχήματος της Υπηρεσίας μας, το οποίο δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί για κανέναν άλλο λόγο, εκτός από υπηρεσιακές ανάγκες".

Δηλαδή ο αύλειος χώρος αυτός κάνει για γκαράζ και όχι για προσωρινή υπαίθρια έκθεση Μικρογλυπτικής (!), όταν μάλιστα δίπλα υπάρχει οργανωμένο γκαράζ, στο οποίο το ΕΕΤΕ πρότεινε να φυλαχθεί - με δαπάνες του - το αυτοκίνητο...

Με νέο έγγραφο το ΥΠΠΟΑ, αυτήν τη φορά από τη Γενική Διεύθυνση Μουσείων και Τεχνικών Εργων στις 14/9/2018, επαναλαμβάνει τα όσα λέχθηκαν στην προηγούμενη επιστολή, περί αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και έργου τέχνης του κτιρίου, τονίζοντας ότι "ο αύλειος χώρος του κτιρίου επί της οδού Ασωμάτων 31 δεν δύναται να παραχωρηθεί για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν".

Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ΠΕΚΑΜ και η ιστορική μνήμη. Η εκτίμηση που κυριάρχησε στη σύσκεψη των γλυπτών είναι ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός του αύλειου χώρου για εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη... Και αυτό αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη, στους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν για ανώτερα ανθρώπινα ιδανικά.

Με ομόφωνη απόφασή τους οι γλύπτες πρότειναν στο ΔΣ του ΕΕΤΕ την οργάνωση έκθεσης Μικρογλυπτικής, σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΚΑΜ την άνοιξη του 2019, με θέμα τους τόπους εξορίας, στον αύλειο χώρο της Ασωμάτων 31 στο Θησείο, και τη στήριξη της διεκδίκησης του χώρου για τα Μουσεία της ΠΕΚΑΜ και του Αη Στράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ