Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κηλίδες» έντασης στην Κύπρο

Τα κοιτάσματα πετρελαίου, που ενδεχομένως υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δημιουργούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων εντάσεων, καθώς η Αγκυρα σπεύδει να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της με άκομψο τρόπο. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται, το τελευταίο διάστημα, οι εμφανίσεις τουρκικών οπλισμένων αεροσκαφών με «διάθεση» παραβάσεων στο FIR Αθηνών.

Οι τουρκικές απειλές για λήψη μέτρων «προάσπισης των συμφερόντων της χώρας» σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εκτοξεύτηκαν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ. Ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μεσόγειο και θα πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», εξάλλου, δημοσίευσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αποστείλει στην περιοχή πλοία της για έρευνες με στόχο τον εντοπισμό πετρελαίου και έτσι να αναχαιτίσει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προστατεύσει, όπως αναφέρει, τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Οπως ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα, το υφιστάμενο καθεστώς του νησιού δεν αναγνωρίζει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα για έρευνες στην περιοχή, διότι δεν υπάρχει συμφωνία που να καθορίζει την υφαλοκρηπίδα στα ανατολικά της κατεχόμενης περιοχής.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Χρ. Πρωτόπαππας, ρωτήθηκε για τις παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Θέλουμε να ελπίζουμε, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι η Τουρκία δε θα μπει σε κάποιο νέο κύκλο έντασης. Υπήρξαν, όντως -πιθανότατα λόγω ασκήσεων που γίνονταν στην περιοχή - κάποιες παραβιάσεις. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι παρακολουθούμε πολύ στενά όλη αυτή την ιστορία. Λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ