Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαζική κινητοποίηση από μαθητές Λυκείων της Λάρισας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Μαζική συγκέντρωση και δυναμική πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές από 14 Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της Λάρισας, τα οποία βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και μέρες. Οι μαθητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, αλλά και την αγανάκτησή τους για τα χρόνια προβλήματα στα σχολεία τους. Ιδιαίτερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ ύψωσαν φωνή αγωνιστικής διαμαρτυρίας ενάντια στην οδηγία του υπουργείου να διαγραφούν από την πλατφόρμα οι μαθητές των τμημάτων που χαρακτηρίστηκαν «ολιγομελή» και για τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή.

Η μαθητική συγκέντρωση ξεκίνησε στις 9 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου μαθητές του 2ου ΓΕΛ διάβασαν προκήρυξη με τα αιτήματά τους, που είναι: Διατήρηση του μαθήματος των Λατινικών. Διαχωρισμός των μαθημάτων της Εκθεσης και της Λογοτεχνίας. Διατήρηση των υπαρχόντων συντελεστών βαρύτητας. Επαναφορά του προηγούμενου συστήματος απουσιών. Κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών (που υπάρχουν ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα). Αμεση υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δωρεάν χρήση των ΜΜΜ από τους μαθητές. Θεσμοθέτηση μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού. Αύξηση των κονδυλίων για την Εκπαίδευση. Διατήρηση του μαθήματος της Βιολογίας στο πεδίο των οικονομικών.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια απ' την Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια νέα κοινωνία», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά». Η πορεία κατέληξε έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας.

Στο μεταξύ, σε «μαθητικό ξεσηκωμό σε όλα τα σχολεία» καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που απευθύνεται στα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις στις 29 Οκτώβρη. Για εκείνη τη μέρα, καλεί σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών σε διάφορες περιοχές ενάντια στο κόψιμο τμημάτων και ολόκληρων τάξεων στα ΕΠΑΛ.

Στη Λιβαδειά, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, προκειμένου να μην κλείσει η Α' τάξη του σχολείου και στο πλευρό τους βρέθηκε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης, που ζητά να μην κλείσει η τάξη και να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα με πλήρη στελέχωση.

Στην Αθήνα, επίσης, στο 9ο ΕΠΑΛ δεν έχει εγκριθεί για να λειτουργήσει η Α' τάξη του σχολείου και 35 μαθητές (2 ολόκληρα τμήματα) που έχουν ζητήσει να εγγραφούν είναι σε εκκρεμότητα, ενώ εκφράζονται φόβοι για μελλοντικό κλείσιμο του σχολείου. Για το θέμα το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση ολιγομελών τμημάτων συνεχίζουν οι μαθητές του Εσπερινού και του 1ου ΕΠΑΛ Χίου, έχοντας στο πλευρό τους το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, που επισημαίνει ότι μόνο ο μαζικός και αποφασιστικός αγώνας γονιών, μαθητών, εργαζομένων μπορεί να δώσει λύση.

Σε κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι γονείς και μαθητές του ΕΠΑΛ Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης - με τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης - όπου αν και δήλωσαν την ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων 8 μαθητές, δεν ιδρύθηκε από το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ