Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για τους όρους του Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αγριεύει μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τους όρους του Brexit και θεριεύει το ίδιο διάστημα και στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επανέλαβε πως η Βρετανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει με προνομιακούς όρους την ΕΕ και να διατηρεί κατ' επιλογήν όσα πλεονεκτήματα τη συμφέρουν, τονίζοντας: «Εάν κάποιος λέει "Θέλω να φύγω από το σπίτι σου, αλλά θα κρατήσω το κλειδί και θα έρχομαι όποτε θέλω και θα παίρνω ό,τι θέλω από το σπίτι", αυτό δεν λειτουργεί». Συνέστησε παρ' όλα αυτά να αποφευχθούν όσο γίνεται οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε, σε φόρουμ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, ότι η συζήτηση στη Βρετανία για το Brexit απέχει ακόμα πολύ από την πραγματικότητα. «Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι οι Βρετανοί νομίζουν ότι εμείς φεύγουμε από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο βρετανικός λαός ποτέ στην πραγματικότητα δεν ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις. «Οι Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών της κυβέρνησης, μόλις τώρα ανακαλύπτουν πόσα πολλά ερωτήματα εγείρει», πρόσθεσε καταλήγοντας ότι πλέον το Brexit είναι ένα «ερώτημα του παρελθόντος» και θέλει να ασχοληθεί με το «μέλλον» των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ξεδιπλώθηκε ακόμη μία σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος αποδοκίμασε τις τελευταίες προτάσεις της πρωθυπουργού (λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς») για διατήρηση της πρόσβασης της Βρετανίας στην τελωνειακή αγορά της ΕΕ, καλώντας την να το πάρει πίσω και να μείνει στο προηγούμενο σχέδιό της για αποχώρηση της Βρετανίας και πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ «χωρίς αμφισημίες» και απέρριψε ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, αντιπροτείνοντας μία «σούπερ συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», παρόμοια με αυτή που υπάρχει μεταξύ Καναδά και ΕΕ (CETA).

Η Τερέζα Μέι εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για την ομιλία Τζόνσον, κατηγορώντας τον πως θέλει να υπονομεύσει τα δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με το να προτείνει ουσιαστικά την πλήρη αποχώρηση της χώρας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Η ίδια νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ ενός νέου συστήματος μετανάστευσης, που δεν θα κάνει καμία διάκριση στους πολίτες χωρών (εντός ή εκτός ΕΕ), αλλά θα τους αντιμετωπίζει ανάλογα με τα επαγγελματικά τους προσόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ