Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική

Συνάντηση του Γ. Ζιουγκάνοφ με τον πρέσβη της Κούβας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας αντιβαίνει στα κρατικά συμφέροντα της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη, 24 Οκτώβρη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στη διάρκεια συνάντησης με τον πρέσβη της Κούβας στη Μόσχα Κάρλος Παλμαρόλα. «Ολα τα στρώματα της ρωσικής κοινωνίας δέχτηκαν πολύ οδυνηρά, με μεγάλη ανησυχία την απόφαση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το κλείσιμο των τελευταίων ρωσικών βάσεων στο εξωτερικό - στο Λούρντες της Κούβας και στο Καμ Ραν του Βιετνάμ», δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ και σημείωσε: «Η σημερινή ηγεσία της χώρας συνεχίζει, στην ουσία, την αντεθνική πολιτική των Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν. Ο Πρόεδρος Πούτιν επιθυμεί σήμερα να συνταχθεί στην ουρά της αμερικανικής επιθετικής πολιτικής».

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ υπογράμμισε ότι «οι κομμουνιστές, οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν δηλώσει και προειδοποιήσει επανειλημμένα το λαό: η σημερινή πολιτική της ηγεσίας της χώρας αντιβαίνει στα θεμελιακά εθνικά συμφέροντα. Στα αυτά αντιβαίνει η κατηγορηματική υποστήριξη του αμερικανικού πολέμου στο Αφγανιστάν, η απόφαση για τη διέλευση αεροπλάνων των ΗΠΑ πάνω από τον εναέριο χώρο μας, η συγκατάθεση να εγκατασταθούν στρατιωτικές βάσεις σε χώρες της ΚΑΚ και η αποχώρηση της Ρωσίας από τα στρατηγικά προγεφυρώματα στην Κούβα και το Βιετνάμ». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν «βιάστηκε τόσο πολύ να προσφέρει το "δώρο" στον Πρόεδρο Μπους ενόψει της συνάντησής τους στη Σαγκάη», χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους και να λάβει υπόψη τις προτάσεις και τη γνώμη τους, αν και είχε υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τις εν λόγω βάσεις και επισήμανε ότι είναι αστεία η αναφορά στους οικονομικούς λόγους για το κλείσιμό τους.

«Το ΚΚΡΟ και λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις θα εντείνουν την κοινωνική πίεση στην ηγεσία της χώρας, ώστε να διατηρηθεί τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο των ρωσοκουβανικών σχέσεων και θα αντιταχθούν στην προδοτική απόφαση για το κλείσιμο του στρατηγικού κέντρου στην Κούβα», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Κούβας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΚΚΡΟ για την πορεία των ρωσοκουβανικών συνομιλιών για την παράταση της συμφωνίας για τη χρήση από τη Ρωσία της βάσης στο Λούρντες και για την αναπάντεχη απόφαση του Προέδρου Πούτιν να κλείσει το Κέντρο ραντάρ. «Η Κούβα ήδη 40 χρόνια αντιστέκεται στην κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ, θα αντέξει και στις σημερινές συνθήκες, αν και ο χρόνος της ανακοίνωσης της απόφασης της ρωσικής ηγεσίας για τη βάση είναι ατυχής, διότι λύνει ολότελα τα χέρια των ΗΠΑ στις επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας», δήλωσε ο Παλμαρόλα. Ο πρέσβης μεταβίβασε μέσω του προέδρου του ΚΚΡΟ την ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τις χιλιάδες Ρώσων πολιτών που στέλνουν γράμματα και τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Κούβας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον λαό της χώρας του. Μετέφερε στον Ζιουγκάνοφ το χαιρετισμό του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο και επιβεβαίωσε την πρόσκληση του Ζιουγκάνοφ να επισκεφτεί την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ