Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Μάχη για να γίνει η επιτυχία της υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Ομόφωνα ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η απόφαση για την απεργία
Ομόφωνα ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η απόφαση για την απεργία
Με πολύμορφες πρωτοβουλίες και καθημερινή δράση, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, με στόχο να αποτελέσει μαζική και αποφασιστική εργατική απάντηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που κλιμακώνεται και στην περιβόητη «μεταμνημονιακή εποχή».

Με συνελεύσεις και συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ παλεύουν για να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, να σηματοδοτήσει την ενίσχυση της πάλης τους με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Αγρινίου, Λαμίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Νάουσας.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν καθημερινά οι απεργιακές αποφάσεις που παίρνουν δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία από τους κλάδους των Κατασκευών, του Τύπου - Χαρτιού, των Τηλεπικοινωνιών, των ΟΤΑ, των Τροφίμων - Ποτών κ.ά.

Εμποροϋπάλληλοι Αθήνας: Ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την απεργία

Ξεχωριστή σημασία για την προετοιμασία της απεργίας έχουν οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, η συζήτηση σε αυτές και το σχέδιο δράσης που καταλήγουν μπροστά στις 8 Νοέμβρη.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την προκήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

«Απαντάμε με απεργία στο νέο κύκλο ψεμάτων και αυταπατών», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη, σχολιάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα για την υποτιθέμενη «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων».

Υπενθύμισε πως στο Εμπόριο δεν υπάρχει κλαδική Σύμβαση σε ισχύ, υπάρχουν όμως δύο επιχειρησιακές Συμβάσεις στις εταιρείες «Σκλαβενίτης» και «Lidl», που έχουν προβληθεί από στελέχη της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για Συμβάσεις που θωρακίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών και όχι τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Διευθέτηση» χρόνου εργασίας, αμοιβή με τον κατώτερο μισθό, χαρακτηρισμός μέρους του μισθού ως «παροχή» του εργοδότη που μπορεί να περικοπεί ανά πάσα στιγμή, εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων είναι μερικά από αυτά που περιλαμβάνουν οι εν λόγω Συμβάσεις, οι οποίες αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους και λειτουργούν ως «μπούσουλας» συνολικά για την εργοδοσία του κλάδου.

«Την απεργιακή μάχη δεν τη δίνουμε μόνοι μας», επισήμανε η Ντ. Γκογκάκη, υπογραμμίζοντας πως ήδη δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία προετοιμάζουν την επιτυχία της απέναντι στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει πάρει ανοιχτά υπομονετική θέση απέναντι στην απεργία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, ο Σύλλογος σχεδιάζει εξορμήσεις σε μεγάλα και μικρά εμπορικά καταστήματα, συσκέψεις και άνοιγμα στους εργαζόμενους. Η πείρα είναι θετική από χώρους όπως οι αποθήκες μεγάλων σούπερ μάρκετ, όπου έχει τεθεί στη συζήτηση το θέμα της συμμετοχής στην απεργία.

Στις 4 Νοέμβρη, μια από τις Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, ο Σύλλογος προχωρά σε πικετοφορίες στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους λίγες μέρες πριν από την απεργία.

Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker» θα θέσει το ζήτημα στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 21/10 (10.30 π.μ., ξενοδοχείο «Stanley»).

Τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, με τους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα μισά του μήνα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες και τα κομμένα ρεπό, την εντατικοποίηση και τη φθορά της υγείας των εμποροϋπαλλήλων, τα θανατηφόρα «ατυχήματα» σε επιχειρήσεις του κλάδου, μετέφεραν εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, μαζί με την προσπάθεια η απάντηση των εμποροϋπαλλήλων να δοθεί με μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Στην περιπλάνηση των ανέργων «την εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης» σε κακοπληρωμένες και προσωρινές δουλειές, συνήθως ανασφάλιστες, αναφέρθηκε εργαζόμενη, απολυμένη από τον «Μαρινόπουλο» το 2015, μέλος της Επιτροπής Ανέργων του σωματείου. Δεν περιορίστηκε στο να περιγράψει τις μεγάλες δυσκολίες αλλά μίλησε και για το στήριγμα που αποτελεί για τους ανέργους η συμμετοχή στη συλλογική οργάνωση και δράση. Το γεγονός ότι και η ίδια «άλλαξε» στην πορεία αυτών των χρόνων δεν πέρασε απαρατήρητο από τον γιο της, ο οποίος πρόσφατα τη διαβεβαίωσε ότι «τώρα είναι καλύτερη».

«Αν ένας έφηβος μέσα στις δυσκολίες βλέπει τη διέξοδο, υπάρχει ελπίδα», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Η λύση είναι μπροστά μας, η λύση είμαστε εμείς. Η δική μας οργάνωση, ο δικός μας αγώνας. Αξίζουμε ένα καλύτερο παρόν και στα παιδιά μας χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ