Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΦΩΤΟ

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Μάη 2011, σε ηλικία 88 ετών.

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Σάμου από τους Ιταλούς, στις 8 Μάη 1941, ο Νίκος, μαζί με μια ομάδα αμούστακους 18άρηδες, πέρασε κρυφά στην Τουρκία, στο Κουσάντασι, κι από κει έφτασε στη Μέση Ανατολή, όπου κατατάχθηκε στην 1η Ταξιαρχία του Πεδινού Πυροβολικού και πήρε μέρος στις μάχες της Αφρικής, στο Ελ Αλαμέιν, ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα του Ρόμελ. Γίνεται δεκανέας και του απονέμουν τρία μετάλλια. Σύντομα οργανώθηκε στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά. Τον Απρίλη του 1944 βρέθηκε έγκλειστος στα «σύρματα» του Ντεκαμερέ στην Ερυθραία, που χρησιμοποιούσαν ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός και η ντόπια αντίδραση μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες που εξέφρασαν τη θέληση να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Στη συνέχεια γνώρισε κι αυτός, για τις ιδέες του και τη δράση του, διώξεις, δικαστήρια, απολύσεις και ανεργία. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση ως μέλος του ΔΣ των Οδηγών Ταξί, στο Κίνημα Γονέων και μέσα στις γραμμές της ΕΔΑ.

Μετά τη χούντα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του, υπηρέτησε το λαϊκό κίνημα, ανυποχώρητα, με πίστη και αποφασιστικότητα, στο ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων και στη διοίκηση του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΝΤΑΓΚΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΝΤΑΓΚΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Στη μνήμη του κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ και προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, η σύζυγός του Μαρία και η κόρη του Αδαμαντία προσφέρουν, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, 500 ευρώ ως πρώτη δόση, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων.

***

Στις 20 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ. Στοργική, ακούραστη, άνθρωπος του χρέους και της προσφοράς. Στάθηκε δίπλα στους πολλούς και δύσκολους αγώνες που έδωσαν τα αδέλφια της, ΜΑΝΩΛΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΟΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ, κατά την περίοδο του ένοπλου αγώνα, μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πιστή στα ιδανικά και στις αξίες του Κόμματος, στηρίζοντάς το με κάθε μέσο. Σύντροφος και συνοδοιπόρος της ζωής της ο καθημερινός «Ριζοσπάστης».

Στη μνήμη της ο αδελφός της Γιώργος Φραντζεσκάκης και τα ανίψια της προσφέρουν 350 ευρώ, ως πρώτη δόση, για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά.

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Σεπτέμβρη «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΗΣ, από το Κρίκελλο Ευρυτανίας. Γεννημένος το 1929, ήταν από τη «ράτσα» εκείνη των κομμουνιστών που αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στον αγώνα, που υπέμειναν αγόγγυστα τις φυλακές και τις κάθε είδους διώξεις, και τίμησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους τον τίτλο του μέλους του ηρωικού ΚΚΕ. Ιδιαίτερη ήταν η συνεισφορά του στην απόκρουση των προσπαθειών διάλυσης του Κόμματος την περίοδο των ανατροπών, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του και παρά τα προβλήματα υγείας, συμμετείχε στην κομματική ζωή και δράση.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν στην ΚΟ Ευρυτανίας 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 23 Οκτώβρη 2011 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ. Για τη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ για την ενίσχυση των αγώνων του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κύμης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 18 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΝΤΟΛΑΣ, σταθερός στις ιδέες και αρχές του, πιστός στο ΚΚΕ και αγωνιστής έως το τέλος. Στη μνήμη του και για τη συμπλήρωση των 100 ετών του ΚΚΕ ενισχύουμε οικονομικά το Κόμμα που τόσο αγάπησε, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού.

Η σύζυγος Ελευθερία και τα παιδιά Βασίλης και Λάμπρος

  • Συμπληρώθηκε ένας χρόνος που «έφυγε» ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΝΤΟΛΑΣ. Πάλευε από όλα τα μετερίζια για να απλώσει την πολιτική του ΚΚΕ, υπερασπιζόταν με πάθος τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού μέχρι την τελευταία του πνοή. Στη μνήμη του ο σύντροφος Σταύρος Νταντής προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού, 30 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των γονιών μου ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΒΑΛΕΝΤΗ και ΡΟΖΑΛΙΑΣ ΒΑΛΕΝΤΗ δίνω στο Κόμμα 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Κεφαλονιάς.

Βαλέντης Παναγής

***

Στην άσβεστη μνήμη όλων των αγωνιστών του Μεταλλικού Κιλκίς απόγονοι και συγγενείς τους προσφέρουν 500 ευρώ προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Στο Μεταλλικό, εκτός από τους 61 πεσόντες (πεσόντες στα πεδία των μαχών, εκτελεσθέντες από τους ναζί και με αποφάσεις των εγκληματικών Εκτακτων Στρατοδικείων και δολοφονηθέντες από ναζί και ντόπιους συνεργάτες τους), υπήρχαν 30 φυλακισθέντες με βαριές ποινές, μεταξύ των οποίων και 5 ισοβίτισσες γυναίκες. Επιπλέον, υπήρχαν πάνω από 60 εξορισθέντες, μεταξύ των οποίων και οι μάνες των μαχητών του ΔΣΕ και 5 θανόντες συνεπεία βασανισμών και κακουχιών.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
***

ΦΩΤΟ 2

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια αφότου «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής με συνέπεια και ήθος μέχρι το τέλος της ζωής του, ΝΤΑΓΚΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ. Εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια του στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ για τα 100 χρόνια, στην ΚΝΕ για τα 50 χρόνια, των αγώνων και θυσιών για τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Τα παιδιά του Λευτέρης, Κυριακή, τα εγγόνια του Μιχάλης, Βασίλης

Επίσης, στη μνήμη του θείου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, με εξορίες και φυλακές, που διετέλεσε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοσιογράφος και συγγραφέας, μέλος της διεύθυνσης και αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη», που «έφυγε» στις 24 Σεπτέμβρη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη της αδελφής της ΧΑΪΔΩΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, του ανιψιού της ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ και του ξαδέλφου της ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΡΟΖΗΣΗ, η Σεβαστή Τζιόκα - Γεροζήση προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμπελοκήπων - Ιπποκράτη Λάρισας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΣΑΡΑΦΙΔΗ προσφέρω στο Κόμμα 30 ευρώ μέσω της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής.

Λίνα Κροκίδη

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του συμμαθητή μου ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, που εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1949 σε ηλικία 22 ετών, καθώς και των συντρόφων ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ και ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ, προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ελληνορώσων.

Χ. Τ.


ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΝΤΟΛΑΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΝΤΟΛΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ