Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ
Παλεύουμε για τις εστίες και τις σπουδές των σύγχρονων αναγκών μας!

Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης με μεγάλο σταθμό την Τρίτη 23 Οκτώβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Οι οικότροφοι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας! Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τις εστίες και τις σπουδές που έχουμε ανάγκη»! Με αυτό το κάλεσμα και με αποφασιστικότητα, το Συντονιστικό των 11 Συλλόγων Οικότροφων Φοιτητών από όλη τη χώρα (Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα, Κρήτη, Λάρισα, Ξάνθη κ.α.) καλεί σε ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23/10, με συγκέντρωση την Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας.

Οι οικότροφοι των εστιών δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, να ανταποκριθούμε στο κόστος σπουδών, να αντιμετωπίσουμε την εγκατάλειψη και υποβάθμιση των εστιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις.

Ακούμε την κυβέρνηση να μιλά για μια δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, για το «τέλος των μνημονίων», για «στήριξη των αδύναμων». Η πραγματικότητα όμως που ζούμε, η εκρηκτική κατάσταση στις εστίες πανελλαδικά κάνουν στάχτη την κοροϊδία.

Τα οξυμένα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται αλλά διαιωνίζονται!

Το ζήτημα της στέγασης έχει μετατραπεί σε ατομική ευθύνη. Χιλιάδες φοιτητές, που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, μένουν εκτός εστίας. Πανελλαδικά, καλύπτεται λιγότερο από το 9% των φοιτητών και πολλά ιδρύματα δεν διαθέτουν καν εστία. Αυτήν την περίοδο με την εξέταση των αιτήσεων στις εστίες εκατοντάδες φοιτητές πετιούνται έξω είτε λόγω των απαράδεκτων κριτηρίων είτε λόγω έλλειψης δωματίων.

Διάδρομοι όπου λείπουν ταβάνια και πλακάκια στις εστίες του ΑΠΘ
Διάδρομοι όπου λείπουν ταβάνια και πλακάκια στις εστίες του ΑΠΘ
Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στις εστίες του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου από τους 298 φοιτητές που έκαναν αίτηση, δεκτοί έγιναν μόνο οι 120! Στις εστίες του Ιόνιου Πανεπιστημίου από την αρχή της χρονιάς, η Φοιτητική Μέριμνα έχει πετάξει στο δρόμο όλους τους εστιακούς φοιτητές, ενώ έπειτα από κινητοποιήσεις, οι φοιτητές κατάφεραν να δεσμεύσουν τις πρυτανικές αρχές ότι θα μπορούν να μείνουν στα ξενοδοχεία 54 εστιακοί και θα λειτουργήσει κανονικά η εστία των πρωτοετών. Το ίδιο και στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης, όπου πολλοί φοιτητές έλειπαν από τις λίστες των δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες εστίες πανελλαδικά δεν έχουν γίνει ακόμα εισδοχές πρωτοετών! Πράγμα που σημαίνει ότι θα ενταθεί το ζήτημα το επόμενο διάστημα. Οσοι μένουν απέξω αναγκάζονται να στραφούν στο νοίκι, που φέτος έχει εκτοξευθεί σε πολλές περιοχές, φορτώνοντας και άλλα βάρη στις λαϊκές οικογένειες.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε εδώ! Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, διατηρεί τους απαράδεκτους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα, υλικά, πλυντήρια και στεγνωτήρια! Την ίδια στιγμή, οι εργολάβοι έχουν βάλει στο χέρι τη συντήρηση, τη σίτιση, τη φύλαξη, την καθαριότητα των περισσότερων εστιών με «χρυσά συμβόλαια». Πατώντας πάνω στις δικές μας ανάγκες και στη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, βγάζουν εκατομμύρια! Δεν διστάζουν μάλιστα όταν δεν βγαίνουν οι μπίζνες, να σηκώνονται να φεύγουν αφήνοντας τους οικότροφους νηστικούς και τους εργαζόμενους απλήρωτους, όπως έγινε πέρσι το χειμώνα. Φέτος προωθούν τη σίτιση μέσω κέτερινγκ ώστε να απασχολούν λιγότερους, υποβαθμίζοντας βέβαια την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού. Η συντήρηση σε όλες τις εστίες υπολειτουργεί, με τους οικότροφους να μένουμε χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση. Η μετακίνηση κοστίζει ακριβά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα δρομολόγια είναι ελάχιστα.

Εως και 400 ευρώ το χαράτσι διαμονής στην εστία στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Εως και 400 ευρώ το χαράτσι διαμονής στην εστία στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Σε αυτές τις συνθήκες ζούνε χιλιάδες εστιακοί σε πολλές εστίες της χώρας. Σε εστίες ακατάλληλες, υπέργηρες, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές.

Η συνειδητή εγκατάλειψη των εστιών είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η εμπορευματοποίηση που προχωράει βήμα βήμα. Στις εστίες του ΑΠΘ, φοιτητές δίνουν 30 ευρώ για την εγγραφή τους και 5 ευρώ το μήνα (60 ευρώ το χρόνο). Στις εστίες της Κοζάνης και της Φλώρινας οι φοιτητές αναγκάζονται να δίνουν εγγύηση 200 - 300 ευρώ το χρόνο. Στη Λάρισα πληρώνουν 150 ευρώ το δίκλινο και 400 ευρώ το μονόκλινο κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις από κυβέρνηση και ΔΑΠ για επιβολή ενοικίων σε όλες τις εστίες, για ενοικίασή τους σε τρίτους κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα! Σε κάποιες εστίες γίνεται ήδη! Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, κάθε Πάσχα και καλοκαίρι διώχνουν τους οικότροφους για να μείνουν μέσα τουρίστες!

Εχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση που διατηρεί αυτήν την τραγική κατάσταση και θεωρεί τους εστιακούς φοιτητές «κόστος»! Που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει μπίζνες πάνω στα συντρίμμια που αφήνει η πολιτική της. Πουλάει μάλιστα το παραμύθι ότι διαθέτει «μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις εστίες», για να εφησυχάσει, την ώρα που εδώ και 3,5 χρόνια διατηρεί και ενισχύει το υπάρχον καθεστώς.

Οι οικότροφοι φοιτητές έχουμε οργανωμένη απάντηση!

Ντους με... θέα, στη Φοιτητική Εστία Αθηνών
Ντους με... θέα, στη Φοιτητική Εστία Αθηνών
Τεράστια κατάκτηση και παρακαταθήκη των εστιακών φοιτητών είναι η ίδρυση του Πανελλαδικού Συντονιστικού 11 Συλλόγων Οικότροφων, που έδωσε άλλη δυναμική στον αγώνα μας. Μαζικοποιήθηκαν οι διαδικασίες των συλλόγων, περισσότεροι εστιακοί μπήκαν στον αγώνα, μπλοκάραμε αντιδραστικές αλλαγές, την περαιτέρω υποβάθμιση των εστιών μας.

Στις 22 και 23 Οκτώβρη οι οικότροφοι θα είμαστε στο δρόμο! Το διήμερο δράσης για τη φοιτητική μέριμνα που καλεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη απάντηση για το φετινό ακαδημαϊκό έτος! Καλούμε όλους τους συλλόγους οικότροφων, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Οι δράσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αθήνα στις 23 Οκτώβρη στο υπουργείο Παιδείας, μαζί με τους οικότροφους της Λάρισας, της Χαλκίδας και δεκάδες συλλόγους από τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Αττική, μπορούν να αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα ότι οι φοιτητές όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με την υπάρχουσα κατάσταση, όχι μόνο δεν τσιμπάνε στα παραμύθια της κυβέρνησης, αλλά και ότι διεκδικούν και δεν πάνε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες τους!


Γιώργος ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων της ΝΦΕ ΕΜΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ