Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εντείνουν την προετοιμασία για την απεργία στις 14 Νοέμβρη

Γεμάτη η αίθουσα που φιλοξένησε τη μαζική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Γεμάτη η αίθουσα που φιλοξένησε τη μαζική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Με όλες τους τις δυνάμεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη για να δοθεί ενιαία και μαζική απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, με την απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεδιπλώνουν καθημερινές πρωτοβουλίες, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κλάδους και επιχειρήσεις, με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με στόχο να φτάσει παντού το κάλεσμα για την απεργία, αλλά και να γίνεται η οργάνωσή της υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων.

Μαζική Γενική Συνέλευση από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το απόγευμα της Δευτέρας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων.

Η Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για απεργία, όπως και την εισήγησή του να οριστεί η απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη. Η απόφαση πάρθηκε με μυστική ψηφοφορία, κόντρα στην προσπάθεια των εκπροσώπων ορισμένων παρατάξεων («Λάντζα», «Καμαριέρα») να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από το περιεχόμενο της κινητοποίησης και την ανάγκη να δοθεί ενιαία εργατική απάντηση, θέτοντας πρόταση για απεργία σε άλλη ημερομηνία.

Οι εργαζόμενοι υιοθέτησαν επίσης ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που γεμίζει τη χώρα ΝΑΤΟικές βάσεις - ορμητήρια πολέμου και την εμπλέκει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

«Το Συνδικάτο μας, τα παραρτήματά του, τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου έχουμε μεγάλη ευθύνη να οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται την απεργία στις 14 Νοέμβρη», σημείωσε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και την «επέκταση» των κλαδικών ΣΣΕ, τόνισε ότι έχουν στόχο να συμβιβάσουν τους εργαζόμενους με τα ελάχιστα. Ειδικά στο ζήτημα της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής προπαγάνδας, σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι πλήρως εκτεθειμένη για την ταξική της επιλογή να μεροληπτεί υπέρ των εργοδοτών, να μην ελέγχει και να μην επιβάλλει για όλα αυτά τα χρόνια έστω αυτήν τη Σύμβαση».

«Η επεκτασιμότητα θα είναι κενό γράμμα χωρίς τη δράση των σωματείων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πριν από το 2012, που ήταν υποχρεωτική η ΣΣΕ, εφαρμοζόταν όπου παρενέβαιναν τα σωματεία μας, όπου το Συνδικάτο είχε δεσμούς με τους εργαζόμενους κι έδινε τη μάχη μαζί τους», υπενθύμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε πως το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι είναι και τώρα αυτοί που μπαίνουν μπροστά για να αυξηθούν οι μισθοί και τα δικαιώματα.

«Κάθε κατάκτηση, κάθε δικαίωμα υλοποιείται και περιφρουρείται στην πράξη μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως από την προηγούμενη ήδη βδομάδα κλιμάκια του Συνδικάτου μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε ξενοδοχεία. Η πρωτοβουλία αυτή έχει φέρει στο φως τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τις οποίες οι εργοδότες αξιοποιούν για να ρίχνουν το μεροκάματο και να συμπιέζουν τα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο νέα ξενοδοχεία πάνω από το 80% του προσωπικού δουλεύει μέσω «δουλεμπορικού» γραφείου, δηλαδή «μόνο οι διευθυντές και οι κάποια άλλα στελέχη είναι με πρόσληψη στο ξενοδοχείο», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης. Ακόμα χειρότερη καταγράφεται η εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό.

Βαδίζοντας μέχρι την ημερομηνία της απεργίας, το Συνδικάτο βάζει στόχο για συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, θεματικές συσκέψεις. Στον προγραμματισμό αυτό έχει ήδη αποφασιστεί η οργάνωση σύσκεψης στις 29 Οκτώβρη με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα» στις επιχειρήσεις του Επισιτισμού και στα ταχυφαγεία.

Οπως τονίστηκε εισηγητικά, αλλά και από τις ομιλίες που ακολούθησαν, το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο οργάνωσε κινητοποιήσεις για την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, για την επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων. Σε ξενοδοχεία, όπως το «Royal Olympic» και το «Metropolitan», σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπως η επιχείρηση «Select» στο αεροδρόμιο, οι εργαζόμενοι μέσα από συνελεύσεις διαμόρφωσαν σχέδια επιχειρησιακών Συμβάσεων, διεκδικώντας την υπογραφή τους. Προετοιμάζοντας την απεργία, το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία που συμπορεύονται μαζί του συνεχίζουν να σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους στην ίδια κατεύθυνση.

Απεργία σήμερα στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ

Με στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις και συνελεύσεις στα εργοτάξια, εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συζήτηση στα παραρτήματά του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προετοιμάζει τη συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, δίνοντας συνέχεια στη διεκδίκηση εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων αλλά και κλαδικής Σύμβασης.

Σήμερα, Τετάρτη, σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία με πιέσεις, εκβιασμούς και αξιοποίηση του αντεργατικού νομικού πλαισίου.

Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο. Διεκδικούν υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ έχουν καλέσει σε συνάντηση, στις 10 π.μ., όλους τους εργολάβους με σκοπό να απαντήσουν στο αίτημά τους.

Μετά τα πρώτα κρούσματα εργοδοτικών πιέσεων, το Συνδικάτο κατήγγειλε χτες και νέα προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από την τεχνική εταιρεία «Βαγενάς». «Ο συγκεκριμένος εργολάβος, στην προσπάθειά του να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των συναδέλφων, τους κάλεσε να υπογράψουν κείμενο που αναφέρει ότι "είναι ευχαριστημένοι με το μεροκάματο που παίρνουν, δεν θα διεκδικήσουν κάτι παραπάνω, δεν συντρέχει λόγος απεργίας" και όλα είναι "μέλι - γάλα"», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει πως ένα τέτοιο κείμενο «δεν έχει καμία νομική ισχύ» και καλεί τους εργαζόμενους «να μην το υπογράψουν, να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής χαμηλών απαιτήσεων και σιγή νεκροταφείου μέσα στο χώρο δουλειάς».

«Θέλουν τους εργάτες ανοργάνωτους και να μη διεκδικούν, για να γεμίζουν με εκατομμύρια τα σεντούκια τους από το δικό μας κόπο και ιδρώτα», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και την περιφρούρησή της. «Δίνουμε μάχη για την υπογραφή με τους εργολάβους του έργου διμερών συμβάσεων, με αυξήσεις στα μεροκάματα, καλυτέρευση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας, τήρηση του νόμιμου ωραρίου», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ