Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδια του Μίκη σε νέα ερμηνεία

Δεκατρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης στο δίσκο «Η αγάπη είναι φωτιά» («Warner»), που παρουσιάστηκε χτες. Ο δίσκος, που έρχεται έξι μήνες μετά την επανακυκλοφορία του «Τραγουδιού του νεκρού αδελφού» με τον ίδιο ερμηνευτή, περιλαμβάνει αγαπημένα κομμάτια, όπως «Νύχτα μαγικιά», «Της ξενιτιάς», «Καημός» κ.ά. σε στίχους των Γ. Θεοδωράκη, Ερ. Θαλασσινού, Κ. Βίρβου, Λ. Παπαδόπουλου, Μ. Ελευθερίου, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου και το ανέκδοτο «Η αγάπη είναι φωτιά», σε στίχους Ελ. Ζιώγα (πάνω σε μουσικό θέμα ταινίας για την Κύπρο, όπου ακουγόταν το «Χρυσοπράσινο φύλλο»).

«Υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα λυρικά και στα καθαρά λαϊκά τραγούδια», είπε ο Μ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στο δίσκο, τονίζοντας πως «στα λαϊκά μου τραγούδια ενυπάρχει το ερωτικό στοιχείο». Ο συνθέτης ενοχλείται με την προβολή του ερωτικού στοιχείου στο έργο του και το διαχωρισμό του από το αγωνιστικό, «ωσάν οι αγωνιστές να μην ερωτεύονταν. Οι αγωνιστές είναι οι πραγματικά ερωτικοί άνθρωποι». Για τον Δ. Μπάση, είπε ότι «βρήκε τον γνήσιο λαϊκό τραγουδιστή. Διαθέτει ερμηνευτική ικανότητα, σεμνότητα και αγνότητα, που πρέπει να έχει το λαϊκό τραγούδι. Αν τον συναντούσα πριν 15 χρόνια, θα έγραφα και άλλους κύκλους λαϊκών τραγουδιών».

Καθώς ο συνθέτης πλέον δε συνθέτει λαϊκά τραγούδια, στράφηκε σε παλαιότερους κύκλους και ξαναμπήκε στο στούντιο για «εκατοντάδες ώρες», διδάσκοντας τον Δ. Μπάση και διευθύνοντας τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». «Θέλησα να δώσω τον κλασικό λαϊκό ήχο. Η νέα ερμηνεία είναι πιο φρέσκια, πιο νεανική, καθώς σε αυτή υπάρχει η εξέλιξη του τραγουδιού μέσα στο χρόνο».

«Αυτός ο δίσκος είναι ό,τι σημαντικότερο έχω κάνει», είπε ο Δ. Μπάσης, σημειώνοντας τα συναισθήματα ευτυχίας, αλλά και άγχους που έχει, καθώς τα κομμάτια αυτά τα έχουν τραγουδήσει μεγάλες φωνές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ