Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα

Στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, σε βάθος περίπου 2.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο μέχρι σήμερα «άθικτο» ναυάγιο. Πρόκειται για ένα αρχαίο ελληνικό πλοίο, που οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι παρέμενε στο βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Το 23 μέτρων πλοίο βρέθηκε ακέραιο, με το κατάρτι και το πηδάλιό του, αλλά και τις θέσεις για τους κωπηλάτες. Η περιοχή όπου βρέθηκε, θεωρείται «νεκροταφείο» πλοίων, καθώς έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα από 60 ναυάγια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, διατηρήθηκε στην κατάσταση αυτή χάρη στην έλλειψη οξυγόνου.

Το πλοίο εικάζεται ότι ήταν εμπορικό και τα γνωρίσματά του, όπως λένε οι ερευνητές, τα έχουν δει μόνο σε αρχαία ελληνικά κεραμικά, όπως το Αγγείο των Σειρήνων που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Ενα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο είναι κάτι που ποτέ δεν πίστεψα ότι θα ήταν δυνατό», λέει στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ο καθηγητής Τζον Ανταμς, ο βασικός ερευνητής της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, της Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP, Θαλάσσιο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας). «Θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε τη ναυπηγική και τα θαλάσσια ταξίδια στον αρχαίο κόσμο».

Η ηλικία του σκάφους προέκυψε, όταν ένα μικρό τμήμα του πλοίου χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ