Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Αθλια προπαγάνδα με υποβολέα τους ευρωατλαντικούς σκοπούς

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, που διαμορφώθηκε έπειτα από ένα όργιο πιέσεων και παρεμβάσεων στα μέτρα των «θέλω» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αναζωπύρωσε στην Ελλάδα τη δηλητηριώδη κυβερνητική προπαγάνδα που αποσκοπεί στο να εξωραΐσει τα ευρωατλαντικά σχέδια, των οποίων σημαιοφόρος έχει γίνει η κυβέρνηση, και να συγκαλύψει τους τεράστιους κινδύνους που προμηνύουν για τους λαούς. Οι αιχμές της κυβερνητικής προπαγάνδας, ορισμένες από τις οποίες σταχυολογούμε εδώ, είναι χαρακτηριστικές:

-- «Μπαίνουμε σε μια άλλη ιστορική φάση πλέον. Αφήνουμε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη Χερσόνησο» (Δ. Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος).

Καμία σχέση δεν έχουν με την ειρήνη και την ευημερία τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Το αντίθετο, είναι πηγή πολύ μεγάλων κινδύνων, οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κάνουν τη χώρα στόχο αυτών των ανταγωνισμών, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, πλουτοπαραγωγικών πηγών. Τα περί ευημερίας είναι κούφια για το λαό, αφού αφορούν μόνο την ευημερία του κεφαλαίου, τα σχέδια των μονοπωλίων. Αυτό, σήμερα όπως και χτες, είναι το πραγματικό υπόβαθρο των μεγάλων κινδύνων, των «διενέξεων» του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος, όταν ο κόμπος των ανταγωνισμών ξαναφτάσει στο χτένι.

Η «νέα φάση», που λένε, είναι οι σχεδιασμοί «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν σχέδια για αλλαγές συνόρων, όπως στην περίπτωση των Σερβίας - Κοσσόβου, και πρώτα απ' όλα βέβαια σηματοδοτούν στρατιωτική κλιμάκωση, με το ΝΑΤΟ να απλώνει παραπέρα τα πλοκάμια του σε όλα τα Βαλκάνια, να γεμίζει την περιοχή βάσεις και υποδομές για πόλεμο, να κάνει συνεχείς ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» στο πλαίσιο της στρατηγικής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την περικύκλωση της Ρωσίας, που κάνει τα δικά της αντίστοιχα σχέδια για την περιοχή.

Καμία εξάλλου «νέα εποχή» υπέρ των λαών δεν μπορεί να ξημερώσει με το πιστόλι στον κρόταφό τους, με εκβιασμούς και απειλές. Κι αν ο λαός μας βλέπει όλο αυτό το όργιο πιέσεων και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή της γείτονος, μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί όταν αυτά τα σχέδια πάνε ακόμα παραπέρα.

-- «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή και εμείς τα δικά μας, που αφορούν τη φιλία με ένα γειτονικό λαό...».

Είναι για γέλια ο ισχυρισμός αυτός. Η συμφωνία των Πρεσπών φτιάχτηκε για να δρομολογήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο άρθρο 2 που αποτελεί και τον πυρήνα της. Πολύ περισσότερο, είναι αστείο να λέγεται κάτι τέτοιο όταν στην ΠΓΔΜ «πέφτουν κορμιά» για να περάσει η συμφωνία, με όργιο εκβιασμών και πιέσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που προφανώς θα ήταν περιττά αν επρόκειτο για μια συμφωνία που υπηρετεί τη φιλία και την ειρήνη.

Οσο για το σχέδιο της κυβέρνησης, αυτό εξαντλείται στο να υπηρετήσει τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την «αναβάθμισή της», το «μερτικό» που προσδοκά στη μοιρασιά της λείας. Και αυτό αποτυπώνεται και στη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στη συνολική της πολιτική, στις υπόλοιπες «διευθετήσεις» που προωθεί, στο ότι μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης.

-- Συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών, δεν είναι απλά άσχετες με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά αποτελούν και «ανάχωμα» σε αυτούς!

Η «Αυγή της Κυριακής» έγραφε χαρακτηριστικά: «Ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες, ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία οι λαοί δεν ζημιώθηκαν εξαλείφοντας τον εθνικισμό από τις σχέσεις τους. Αντίθετα. Οι ειλικρινείς σχέσεις φιλίας λειτούργησαν πάντοτε ανασχετικά για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η τίμια αμοιβαία συνεργασία ήταν ιστορικά το όπλο των λαών για να μπορούν να ορίζουν τις τύχες τους χωρίς κηδεμονίες και επιτροπείες (...) Η απάντηση στον ιμπεριαλισμό δεν είναι ο Βουκεφάλας. Είναι η ειλικρινής φιλία ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς».

Εδώ πια η κυβέρνηση απογειώνει την πρόκληση απέναντι στο λαό και αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα. Φτάνει να υποστηρίζει ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή συνιστά ...αντιιμπεριαλιστική πολιτική. Το «ξέπλυμα» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» δεν έχει όριο. Και η λαθροχειρία το ίδιο: Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών αποτελούν το πραγματικό υπόβαθρο για να φουντώνουν οι εθνικισμοί, οι αλυτρωτισμοί, είναι το φυτώριό τους. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως δείχνει και η πολύ πρόσφατη Ιστορία της περιοχής, προχωράνε μέσα από το «διαίρει και βασίλευε» και γι' αυτό οι συμφωνίες τους οδηγούν σε διαιώνιση προβλημάτων, αφήνουν άθικτο το σπέρμα των εθνικισμών και αλυτρωτισμών, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, με τα ανιστόρητα και επικίνδυνα περί μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

Εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι άλλωστε οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αξιοποιούνται κατά περίπτωση από τους ιμπεριαλιστές για να «τρέξουν» τα σχέδια αυτά. Γι' αυτό και χτεσινοί «μακεδονομάχοι» σήμερα προωθούν τα ίδια σχέδια με τη σημαία του κοσμοπολιτισμού. Και αντίστροφα, όσοι από εθνικιστική σκοπιά αντιτάσσονται στη συμφωνία των Πρεσπών δεν βγάζουν «κιχ» για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ή, όπως ο κυβερνητικός τους εταίρος, επαυξάνουν κιόλας, ζητώντας απλά αυτά να προωθηθούν με «εναλλακτικές εκδοχές» που δεν θα περιλαμβάνουν το ονοματολογικό.

Καμία τίμια και αμοιβαία συνεργασία, καμία ειλικρινής φιλία ανάμεσα στους λαούς δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της συμμετοχής των αστικών τους τάξεων σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και λοιπές «λυκοφιλίες» ανάμεσα στους καπιταλιστές. Ισα ίσα, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς δυναμώνουν, όσο συγκρούονται με αυτήν την πολιτική, μπορούν να εδραιωθούν όταν οι λαοί απαλλαγούν από τα δεσμά κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών ενώσεων.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ