Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των δασών

Ανακοίνωση με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης βδομάδας

Μετά την πύρινη λαίλαπα που την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και απείλησε να κάψει και τα σπίτια τους, οι κάτοικοι της Συκιάς και της Σάρτης, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, τώρα μετρούν τις πληγές που άφησε κυρίως στους μελισσοκόμους, αλλά και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν το χειμώνα αν δεν γίνουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται. Μεγάλη υπολογίζεται ότι θα είναι η ζημιά για τους μελισσοκόμους που είχαν τις κυψέλες τους στην περιοχή.

Στην πληγείσα περιοχή περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Βασίλη Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μέσα από τις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους του δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκαν ότι η πευκόφυτη δασική έκταση που κάηκε είναι ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων - Τεχνολόγων Δασοπονίας, οι οποίοι την αγόρασαν το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και την τελευταία δεκαετία έχει βγει προς πώληση. Οπως έγινε γνωστό, δεν υπήρχαν διανοιγμένες αντιπυρικές ζώνες, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στα μέτωπα της φωτιάς.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των δασών, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι ότι η προστασία του λαού και όλα τα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα αντιμετωπίζονται ως κόστος και δεν προχωράνε. Πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση, υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που αποφέρει όλες αυτές τις τεράστιες ελλείψεις για την προστασία του λαού.

(...) Η Τομεακή Οργάνωση της Χαλκιδικής, ήδη από τον Μάιο του 2018, με ανακοίνωσή της επεσήμανε τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρική προστασία και απαίτησε να ληφθούν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Η τοπική διοίκηση και η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για την θωράκιση του λαού της Χαλκιδικής από πυρκαγιές.

Η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι της περιοχής και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα:

Να υπάρξει άμεσα καταγραφή όλων των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί, καθώς και άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του λαού της περιοχής από πλημμύρες και τις συνέπειές τους, καθώς, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, οι κίνδυνοι κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι πολύ μεγάλοι. Εξάλλου, όπως έχει επιβεβαιωθεί και την προηγούμενη περίοδο με ανάλογες καταστροφές, η περιοχή αυτή έχει σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα, να γίνουν αντιπυρικές ζώνες σε όλες τις δασικές εκτάσεις. Εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και σύγχρονη εκπαίδευση.

Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση των υποδομών και των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας και ιδιαίτερα του νομού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ