Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να λύσει το θεσμικό πλαίσιο

Με αφορμή τις διαδοχικές παραιτήσεις του προσωπικού στο Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας

Από παλαιότερη κινητοποίηση

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Τα σοβαρά προβλήματα που διαρκώς γεννιούνται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης εκδηλώνονται με τον χειρότερο τρόπο στη Θεσπρωτία εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να αντιμετωπίζονται. Σύμφωνα με επιστολές, εξώδικες διαμαρτυρίες και μηνύσεις εργαζομένων, «η διοίκηση του συγκεκριμένου Κέντρου έχει προβεί σε ενέργειες που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα μέρους του προσωπικού, αλλά και σε αναρμόδιες και επικίνδυνες παρεμβάσεις στο επιστημονικό έργο», π.χ. οι εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν αντικείμενα άσχετα από το επιστημονικό έργο τους, όπως μαθησιακές διαταραχές.

Παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις και παρεμβάσεις του Σωματείου, βάσει των οποίων ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος, «ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε ο θεωρητικά επιστημονικός επόπτης ΟΚΑΝΑ θέλησαν να παρέμβουν σε μια κατάσταση που φαίνεται να έχει ως κύρια αιτία της την πρόθεση της διοίκησης να κατευθύνει το επιστημονικό έργο του Κέντρου Πρόληψης. Πρόθεση, εν τέλει, ενάντια στην επιστήμη, ενάντια στις προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον ΟΚΑΝΑ, ενάντια ακόμα και σε αυτήν την υπάρχουσα νομοθεσία για τα Κέντρα Πρόληψης», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Να σημειωθεί ότι η «αιμορραγία» έμπειρου προσωπικού συνεχίζεται στις υποστελεχωμένες δομές, σε μια χρονική περίοδο που λιγότεροι από 350 εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ευρύτατες ανάγκες πρόληψης πανελλαδικά σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας κ.λπ. Στη δε Θεσπρωτία απέμειναν μια επιστημονική υπεύθυνη και μια διοικητική υπάλληλος για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του νομού, δίχως ορατό ενδεχόμενο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Με αφορμή και το παραπάνω γεγονός, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης απαιτεί από την κυβέρνηση «να τηρήσει τις υποσχέσεις της, σεβόμενη τη δουλειά και τη βούληση των εργαζομένων, καθώς και τις βοούσες κοινωνικές ανάγκες, λύνοντας το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης» στη βάση της κατατεθειμένης πρότασής τους. Σημειώνει ότι όσο δεν το κάνει, ματαιώνει την προσφορά των εργαζομένων και επιβαρύνει και άλλο την κοινωνία. Και καταγγέλλει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, «παραπέμποντας το ζήτημα από επιτροπή σε επιτροπή εδώ και τρία χρόνια, παρ' όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις, παρά και την έκρηξη των προβλημάτων στα Κέντρα Πρόληψης επί ημερών της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ