Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο Κίεβο η Μέρκελ

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Π. Ποροσένκο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Π. Ποροσένκο
ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Ουκρανία επισκέφτηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας - Ουκρανίας αλλά και διεθνή ζητήματα. Ιδιαίτερα απασχόλησε τις συνομιλίες της με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, ενώ τονίστηκε από τη γερμανική πλευρά ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ σημειώνει πολύ αργή πρόοδο». «Η ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», επισημαίνει η καγκελαρία.

Στη συνέχεια, η καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Χρόισμαν, όπου συζήτησαν για διμερή οικονομικά και διεθνή ζητήματα. Ενα σημαντικό θέμα ήταν η αυξημένη συνεργασία τους σε αστικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, όπως στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαν προγραμματιστεί επίσης συζητήσεις με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και με φοιτητές.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται 322 άτομα από την πολιτική σκηνή (αρκετά μέλη της κυβέρνησης) και την οικονομία, καθώς και 68 επιχειρήσεις, κυρίως της χημικής βιομηχανίας, ωστόσο δεν επηρεάζονται εταιρείες που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως απάντηση σε «εχθρικά μέτρα της Ουκρανίας», όπως απαγορεύσεις εισόδου και οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ