Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Προωθούνται οι συνταγματικές αλλαγές

ΣΚOΠΙΑ.--

Αυξάνονται στην ΠΓΔΜ οι ενδοαστικές διεργασίες και κόντρες με φόντο τη συνέχιση της προώθησης των συνταγματικών αλλαγών που επιτάσσει η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο. Στο δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, που διαφώνησε με τη συμφωνία αλλά η ηγεσία του στηρίζει την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπήρξαν παραιτήσεις σημαντικών στελεχών εν μέσω επικριτικών «πυρών» σε βάρος του ηγέτη του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αλλά και πιέσεων που ασκούνται έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου των Σκοπίων για προσωρινό «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του κόμματος. Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα αφορούν τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, την κόντρα των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο σημαιοφόρου για τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα, προσδοκώντας κέρδη για την αστική τάξη.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που συγκροτούν οι οκτώ πρώην βουλευτές του VMRO - DPMNE (οι οποίοι στις 19 Οκτώβρη, στην πρώτη σημαντική ψηφοφορία στη Βουλή, ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών), ανακοίνωσε πως οι τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος θα επικυρώνονταν από το υπουργικό συμβούλιο. Οπως διευκρίνισε, στόχος ήταν η προώθηση των τροπολογιών για την αλλαγή του Συντάγματος με απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές) αργότερα το ίδιο βράδυ.

Νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Ρενάτα Ρέσκοσκα ανακοίνωσε ότι οι συνταγματικές τροπολογίες αφορούν την αντικατάσταση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας από ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και εγγυήσεις για τη «μακεδονική ταυτότητα, πολιτισμό, γλώσσα και ιστορική κληρονομιά». Πρόκειται για τα ανιστόρητα στοιχεία στη συμφωνία των Πρεσπών που εμπεριέχουν σπέρματα αλυτρωτισμού και στα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να περάσει το κύριο ζήτημα, οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί.

Επίσης, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ξεκίνησε την Παρασκευή η εργασία της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ