Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ανατολικά του Ευφράτη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η έναρξη των κοινών περιπολιών Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών στο Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, το απόγευμα της Πέμπτης, δεν φαίνεται να καταλαγιάζει την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας στη Συρία. Αφορμή για νέα ένταση έδωσε η επιλογή της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, να ξεκινήσει επιθέσεις ανατολικά του Ευφράτη ποταμού σε θέσεις Κούρδων των δυνάμεων YPG, βασικού σκέλους των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, στις οποίες προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι αντιθέσεις συμφερόντων εκδηλώνονται με φόντο τις νέες καταγγελίες αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, την Παρασκευή, πως τζιχαντιστές και άλλες ομάδες αντικαθεστωτικών έχουν μεταφέρει δοχεία με αέριο χλωρίνης, δυτικά της επαρχίας Χάμα, με σκοπό να στήσουν προβοκάτσια με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων και να κατηγορήσουν το συριακό στρατό.

Το ίδιο διάστημα ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, πυκνώνει τις επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις δηλώνοντας από το Παρίσι στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» πως οι ΗΠΑ έχουν τρεις βασικούς στόχους στη Συρία, εκ των οποίων ο πρώτος είναι η απομάκρυνση των ιρανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ