Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη λεγόμενη 23η τακτική σύσκεψη επικεφαλής των κυβερνήσεων. Στην κοινή συνέντευξή τους με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, υπογραμμίστηκε ως σημαντική επιτυχία ότι το διμερές εμπόριο αναπτύσσεται με γοργά βήματα φτάνοντας τα 100 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά, ενώ ως στόχος μπαίνει ο διπλασιασμός αυτού του μεγέθους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Ρώσος αξιωματούχος συνέδεσε την επίτευξη αυτού του στόχου με την πορεία υλοποίησης συμφωνιών που έχουν συναφθεί. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρθούν μια σειρά από μέτρα για «τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανάπτυξη του συστήματος πληρωμών», ενώ εξετάζεται η άρση των δασμών σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διασύνδεση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, της διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας της Ρωσίας, με άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία και Κιργιστάν, με τη Μολδαβία να έχει καθεστώς παρατηρητή) και το κινεζικό σχέδιο, τους σύγχρονους δρόμους του μεταξιού, «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

Οπως σημείωσε ο Μεντβέντεφ, οι δύο χώρες έχουν πολλά επενδυτικά έργα στις βιομηχανίες Ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην υψηλή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της επανδρωμένης διαστημικής πλοήγησης, στη δημιουργία νέων υλικών και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ανάπτυξης της Απω Ανατολής και της κατεργασίας ξύλου, όπως και στην αγροτική οικονομία. Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Κίνα ενώ αντίστοιχα και η Κίνα, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι θα γίνει μόνο μια σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 11 Νοέμβρη στο Παρίσι, και η επίσημη συνάντηση θα γίνει στη σύνοδο του G20 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής στο τέλος του μήνα. Οπως δηλώθηκε, εκφράστηκε ανησυχία από τη γαλλική Προεδρία ότι μια συνάντηση των δύο θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το κύριο θέμα, τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ