Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δυναμική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Μαχητικά διαδήλωσαν, για μια ακόμα φορά, οι μαθητές, που με αποφάσεις 15μελών, 5μελών, Γενικών Συνελεύσεων σχολείων και Συντονιστικών Επιτροπών από όλη την Ελλάδα, προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Νερατζιώτισσα» και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, έχοντας στην κεφαλή το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής με τα αιτήματα: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Λύκειο. Θέλουμε σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει». Εξω από το υπουργείο δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», «Τσίπρα, Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους ακόμα μια φορά», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά»... Δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης και, σε μία συμβολική κίνηση, «επέστρεψαν» το σχέδιο της κυβέρνησης μέσα σε φακέλους που πέταξαν μέσα στο προαύλιο του υπουργείου.

Οι μαθητές είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ενημερώθηκαν ωστόσο ότι απουσίαζε.

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής


Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας τονίζει:

«Εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, μαθητές από πολλές πόλεις της Ελλάδας, που με αποφάσεις των σχολείων τους και των Συντονιστικών τους Επιτροπών ταξίδευαν όλο το βράδυ για να πάρουν μέρος στην κινητοποίησή μας, στείλαμε ξανά ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στους συνεργάτες της στην Ευρωπαϊκή Ενωση πως δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει. Πως το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους τους το επιστρέφουμε όπως είναι, γιατί κάνει ακόμα χειρότερο το ήδη εξοντωτικό σχολείο.

Οταν φτάσαμε στο υπουργείο, αντικρίσαμε για ακόμα μια φορά κλειστές πόρτες, αστυνομία και την επιλογή του υπουργείου να μη δεχτεί τους μαθητές. Για ακόμα μια φορά δεν πήραμε απαντήσεις για τα δίκαια αιτήματά μας. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση είναι να συκοφαντούν τον αγώνα μας και να λένε ψέματα πως δεν έχουμε αιτήματα. Σήμερα ο υπουργός Παιδείας κρύφτηκε από τους αντιπροσώπους των σχολείων μας από όλη την Ελλάδα, φοβήθηκε να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματά μας, τις διεκδικήσεις μας.

Του δηλώνουμε για ακόμα μια φορά πως είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιό της. Πως όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί, θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά του, με ακόμα πιο μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζουν.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά και αποφασισμένα τον δίκαιο αγώνα μας!

Από σήμερα κιόλας σε κάθε σχολείο και τάξη οργανώνουμε συνελεύσεις, συζητάμε και αποφασίζουμε τη συνέχιση του αγώνα μας με αγωνιστικές δράσεις σε κάθε γειτονιά, σε δήμους και περιφέρειες, με κλεισίματα δρόμων, συναυλίες και άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες, με στόχο να μπαίνουν κι άλλοι συμμαθητές μας στον αγώνα, να γινόμαστε ακόμα περισσότεροι οι μαθητές που αγωνιζόμαστε για το σχολείο που μας αξίζει.

Δυναμώνουμε τον συντονισμό και την κοινή δράση των σχολείων μας. Οι Συντονιστικές Επιτροπές που έχουμε φτιάξει σε πολλές γειτονιές πρέπει να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερα σχολεία, να φτιαχτούν και άλλες εκεί που δεν υπάρχουν.

Θέλουμε σχολείο που θα μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί τους νόμοι!».

Ενάντια στην ίδια πολιτική, που εκφράζεται και στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, διεκδικώντας παράλληλα ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, διαδήλωσαν μαζί με τους μαθητές και μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας: Φυσικού, Φιλοσοφικής, Πολιτικού, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού του ΕΚΠΑ.

Ενάντια στο αίσχος της αδιοριστίας

Δυναμικό «παρών» έδωσαν την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο και στη συνέχεια διαδήλωσαν στο προαύλιό του. Από το βήμα της συγκέντρωσης εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και αναπληρωτές κάλεσαν στον αγώνα για κάλυψη των αναγκών στην Εκπαίδευση, για να μην υπάρχει ούτε ένα κενό στα σχολεία, για να μπει τέλος στον εμπαιγμό και στο αίσχος της αδιοριστίας. Τονίστηκε ότι 25.000 εκπαιδευτικοί γυρίζουν ανά την Ελλάδα καλύπτοντας εδώ και χρόνια τις ανάγκες των σχολείων, αναπληρώνοντας τον εαυτό τους και δεν πρέπει ούτε ένας από αυτούς να οδηγηθεί σε απόλυση μέσα από τη λογική των κριτηρίων του υπουργείου Παιδείας.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι δεν πρέπει οι αναπληρωτές να παίξουν στο παιχνίδι της κυβέρνησης για το ποια από τις κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί τεχνηέντως θα διοριστεί, αλλά μέσα από τα σωματεία, μόνιμοι και αναπληρωτές να δώσουν τη μάχη για το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν σε συνέχιση του αγώνα, στα σχολεία, μαζί με τους γονείς, με τους μαθητές, με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 14 Νοέμβρη. Κατήγγειλαν παράλληλα τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου, που επιλέγει να διαρρέει διάφορα σχετικά με τα κριτήρια διορισμών, ωστόσο δεν βρισκόταν εκεί για να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ