Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για εξαιρέσεις από το «τέλος επιτηδεύματος»

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει την «εξαίρεση από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια», δηλαδή μιας μικρής ομάδας αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση «σηματοδοτούμε πρώτον ότι ξεκινάμε σταδιακά να ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις από τα βάρη των μνημονίων με τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε και, δεύτερον, την ευαισθησία της κυβέρνησής μας για τα συνεργατικά σχήματα και τους συνεταιρισμένους αγρότες». Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες έρχονται στη Βουλή για ψήφιση» και τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, σημείωσε ότι μπορεί η τροπολογία να «φαίνεται από μια πρώτη άποψη ως θετικό μέτρο σε μια κατηγορία εργαζομένων με βάση τους συνεταιρισμούς, ωστόσο διατηρεί το τέλος επιτηδεύματος στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος, όπως, για παράδειγμα, στους πέραν των αγροτικών συνεταιρισμών αγρότες, στους επαγγελματίες βιοτέχνες, στους έμπορους και σε άλλες κατηγορίες, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος φόρος δεν έχει χαρακτήρα φορολόγησης των πραγματικών εισοδημάτων».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει την τροπολογία ως «δήθεν φιλολαϊκό μέτρο, τη στιγμή που διατηρεί όλο το φορομπηχτικό πλαίσιο με την ταυτόχρονη μέριμνα των φοροαπαλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο». Τόνισε ότι «καμία σχέση δεν έχει με αυτό που λέει το ΚΚΕ, δηλαδή εδώ και τώρα, ορίστε, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα", αυξήστε τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, καταργήστε τις φοροαπαλλαγές σε αυτό και απαλλάξτε τα λαϊκά εισοδήματα από την υπέρμετρη φορολογία και αυτή να γίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ