Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με δυσκολίες η «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην επιβολή και τήρηση «εκεχειρίας» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας επισήμανε την Παρασκευή με νεότερες δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της νέας τριμερούς συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη Συρία, στην Αστάνα του Καζακστάν στις 28 και 29 Νοέμβρη. Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη φονική επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη βδομάδα τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» κοντά στον οικισμό Τζουρίν, με αποτέλεσμα το θάνατο 18 στρατιωτών, «παρά τις σημαντικές προσπάθειες της Αγκυρας για εφαρμογή της ρωσοτουρκικής συμφωνίας». Η εν λόγω συμφωνία για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο Ιντλίμπ υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβρη υπό το βάρος απειλών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, με πρόσχημα το δήθεν ενδιαφέρον τους για την τύχη αμάχων από τις σχεδιαζόμενες τότε μαζικές επιθέσεις των στρατών Ρωσίας και Συρίας σε βάρος δεκάδων χιλιάδων τζιχαντιστών που έχουν καταφύγει μαζικά στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία για το Ιντλίμπ εφαρμόζεται, αναγνωρίζοντας ωστόσο την «ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων».

Στο φόντο της ρωσοτουρκικής συνεργασίας στη βορειοδυτική Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τάχα την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, αλλά είναι «δεσμευμένες σε μία πολιτική διαδικασία με το συριακό λαό» και στην «αλλαγή συμπεριφοράς του καθεστώτος». Πρόσθεσε πως μόνο οι Σύροι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους και πως οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ούτε όμως θα έχουν ποτέ καλές σχέσεις με τον Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ