Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αυξημένη ένταση μετά τη σύλληψη τεσσάρων Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα αύξηση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προκαλεί από την Παρασκευή η σύλληψη τεσσάρων Σέρβων από Κοσσοβάρους αστυνομικούς, στο πλαίσιο «ερευνών» για τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς στις αρχές του περασμένου Γενάρη στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο ισχυρίστηκαν ότι οι τρεις από τους τέσσερις Σέρβους (εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί) «εμπλέκονται» στη δολοφονία του Ιβάνοβιτς και ο τέταρτος συνελήφθη για «αντίσταση κατά της αρχής». Το περίεργο είναι πως η εξέλιξη δρομολογήθηκε ένα 48ωρο μετά την απόρριψη της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην «Ιντερπόλ», που οδήγησε στη συνέχεια στην προσχηματική επιβολή δασμών 100% στις «εισαγωγές» προϊόντων από τη Σερβία στο προτεκτοράτο. Μάλιστα, ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός (και πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι ανακοίνωσε την επιβολή των δασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αρθούν παρά μόνο εφόσον η Σερβία «αναγνωρίσει» την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου. Ο Χαραντινάι χτες, αναφερόμενος στην ένταση που προκαλεί στο βόρειο τμήμα της περιοχής η σύλληψη των τεσσάρων Σέρβων, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν «εθνοτικά» κίνητρα και πως η αστυνομική επιχείρηση «δεν συνδέεται» τάχα «με πολιτικές εξελίξεις».

Το ίδιο διάστημα, Σέρβοι πολιτικοί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έκαναν έκκληση για «ψυχραιμία» και ζήτησαν τη βοήθεια των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αιματοκύλισαν πριν μία 20ετία τη χώρα τους, με πρόσχημα τα «δικαιώματα» των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και από το 1999 παίζουν το ρόλο του δήθεν «ειρηνοποιού» στην περιοχή, προωθώντας τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα απέναντι στη Ρωσία.

Ο δήμαρχος της βόρειας Μιτρόβιτσα, Γκόραν Ράκιτς, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΡ ότι κάτοικοι της περιοχής συγκρότησαν άμεσα «κέντρο κρίσης» και ζήτησαν βοήθεια από τη «διεθνή κοινότητα» και τη Σερβία. Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έσπευσε να συγκαλέσει εκτάκτως συμβούλιο στο Βελιγράδι με αξιωματούχους της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τους πρεσβευτές Ρωσίας και Κίνας. Ο Νίκολα Σελάκοβιτς, στενός σύμβουλος του Σέρβου Προέδρου, σχολιάζοντας την υπόθεση στο πρακτορείο ΑΡ, τόνισε πως «απώτερος στόχος της σύλληψης των τεσσάρων Σέρβων είναι "η δημιουργία κλίματος φόβου, εκφοβισμού και επίδειξη δύναμης" σε βάρος των σερβικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο».

Επιπλέον, Σέρβοι Κοσσοβάροι τοπικοί αξιωματούχοι, σε μία πρώτη επικοινωνία που είχαν με αξιωματούχο της ΝΑΤΟικής δύναμης ΚFOR προκειμένου να πληροφορηθούν πού μεταφέρθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες, άκουσαν κατάπληκτοι τους ΝΑΤΟικούς να δηλώνουν «άγνοια» για την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ