Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδίκη για κακομεταχείριση κρατουμένων

Σε δεύτερη καταδίκη της χώρας μας για κακομεταχείριση κρατουμένων, αλλά και για ελλιπή και μη αντικειμενική έρευνα των καταγγελιών των κρατουμένων από τις εισαγγελικές αρχές, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΔΑ έκανε δεκτές τις προσφυγές 11 (εκ των 22 που προσέφυγαν) Αλβανών και Βουλγάρων κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών, οι οποίοι κατήγγειλαν πως στις 13/4/2013, σε αιφνιδιαστική έρευνα από αστυνομικούς της ΕΚΑΜ παρουσία εισαγγελέα, υπέστησαν κακομεταχείριση, με χρήση όπλων ηλεκτροσόκ (Tasers).

Μεταξύ των καταγγελιών στην Εισαγγελία των Γρεβενών ήταν ότι οι αξιωματικοί της ΕΚΑΜ είχαν κάνει υπερβολική χρήση των Tasers, τους είχαν χτυπήσει και κακοποιήσει προφορικά και τους ανάγκασαν να περπατήσουν στα γόνατα μέχρι την αθλητική αίθουσα των φυλακών, να γυμνωθούν και να σταθούν όρθιοι κοιτάζοντας τον τοίχο. Διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε πειθαρχικό αδίκημα. Το Νοέμβρη του 2014 ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για ποινική δίωξη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο εισαγγελέας Εφετών.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι επικεφαλής των ερευνών ήταν ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Γρεβενών, που επέβλεπε τις φυλακές και επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικειμενικός. Η χώρα μας καταδικάστηκε, και για το ουσιαστικό σκέλος και για το διαδικαστικό, με αποζημίωση σε καθέναν από τους 11 προσφεύγοντες, ποσού 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ, από κοινού, για δικαστικά έξοδα και λοιπές δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ