Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
«Νεκροθάφτες» των καπνοπαραγωγών

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων «αγωνίζονται»... για να παραμείνει ίδιο το καθεστώς στα καπνά μέχρι το 2004!

Ξεκληρισμένους υπό προθεσμία θέλουν τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς οι διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αποτελούντες την «Επιτροπή Αντιμετώπισης Προβλημάτων Καπνού» γνωστοποίησαν και επισήμως ότι θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα καπνά μέχρι το 2004. Τη δόξα... αυτής της θέσης όμως τους την έκλεψε προχτές ο υπουργός Γεωργίας που είπε ακριβώς τα ίδια.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ μαζί με τους καπνοβιομήχανους - μεταποιητές και την κυβέρνηση στήνουν ένα κοινό μέτωπο ξεπουλήματος των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών. Οπως και ο υπουργός Γεωργίας προχτές, έτσι και οι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων χτες ρωτήθηκαν τι θα απογίνουν οι καπνοπαραγωγοί μόλις περάσουν αυτά τα τρία χρόνια. Κι όσο απάντησε προχτές ο υπουργός Γεωργίας, άλλο τόσο απάντησαν και αυτοί. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, που φέρεται να ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας, είπε ό,τι και ο υπουργός Γεωργίας προχτές: Το θέμα του καπνού πρέπει να ενταχθεί στη συνολική συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Καλά τόση κοροϊδία; Δε γνωρίζουν οι καρεκλοκένταυροι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ τι θα συμβεί σε όλους τους αγρότες μετά τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ; Τόσο πολύ, δηλαδή, θέλουν να συγκαλύψουν την πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης στις ολέθριες αντιαγροτικές επιταγές της ΕΕ;

Και για τις 60.000 οικογένειες καπνοπαραγωγών που λίαν συντόμως θα οδηγηθούν βιαίως στη φτώχεια και την εξαθλίωση, οι διοικούντες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ κρίνουν ότι πρέπει να τους ακολουθήσουν σε έναν αγώνα για να επιτευχθεί τριετής παράταση στην εφαρμογή των ολέθριων μέτρων της ΕΕ; Δηλαδή στο συλλαλητήριο της θεσσαλονίκης στις 19 του Νοέμβρη τι σύνθημα θα πρέπει να φωνάζουν οι καπνοπαραγωγοί; Μήπως «ξεκληρίστε μας το 2004»; Φαίνεται δηλαδή ότι οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, καθόλου δεν ενδιαφέρονται για το τι θα απογίνουν οι δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγοί που η ΕΕ αποφάσισε να ξεκληρίσει.

Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ εμφανίζουν την πολιτική τους ως ρεαλιστική, αποσκοπώντας στον δόλιο εφησυχασμό των καπνοπαραγωγών, έστω και προσωρινώς. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε χτες, με σκοπό να δημιουργήσει κλίμα αποπροσανατολισμού, πως οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια δε θα αλλάξει τίποτα. Κατά τ' άλλα ό ίδιος ανέφερε πως τα αγωνιστικά συλλαλητήρια θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, όταν θα βγει η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... Ολα τούτα δείχνουν πως αν οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δε συσπειρωθούν γύρω από τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα και την ΠΑΣΥ, θα οδηγηθούν ως πρόβατα προς σφαγή στο βωμό της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ