Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Κίνηση συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχολιάζοντας την απόφαση για συγχώνευση των δύο τραπεζών το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απόφαση συγχώνευσης της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα είναι κίνηση συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Κίνητρό της αποτελεί η μεγιστοποίηση του κέρδους, το κυνήγι εξασφάλισης πρόσθετου κέρδους στην απελευθερωμένη ευρωενωσιακή αγορά, αλλά και σε άλλες αγορές, όπως στη βαλκανική. Αυτή είναι η ουσία του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμά του είναι η καταστροφή των μικρών ή και μεσαίων επιχειρήσεων, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην παραγωγή, στο εμπόριο, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ρυθμίσεις (φορολογικές, επιδότησης κ.ά.) επιτάχυνσης της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων με αναμόρφωση του αναπτυξιακού και φορολογικού νόμου, ανταποκρινόμενη στα πιο πρόσφατα αιτήματα των φυσικών ενώσεων του κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΕΕΤ, ΕΕΕ).

Οι συνέπειες για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ήδη φτωχούς αγρότες θα είναι άμεσες, αλλά και μεσοπρόθεσμες. Το κυνήγι του πρόσθετου κέρδους σημαίνει και ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, σχετική και απόλυτη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων. Η δεκαετία του 1990 είναι αποκαλυπτική σ' αυτό για τους εργαζόμενους και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών, όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας.

Η προετοιμασία και η απάντηση του πιο ισχυρού τμήματος του κεφαλαίου - σε μια εθνική ή περιφερειακή ή στη διεθνή αγορά - σε συνθήκες κρίσης, μεταξύ άλλων σημαίνει και μέτρα για τη μετακύληση των συνεπειών της στους εργαζόμενους.

Οι αναγκαστικές επιλογές του κεφαλαίου παύουν να είναι αναγκαστικές για τους εργαζόμενους όταν συνειδητοποιούν και δρουν ενάντια σε αυτές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των μέσων παραγωγής και συγκέντρωσης της παραγωγής, προκειμένου να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων απαιτεί βαθιές ανατροπές στην ιδιοκτησία των μέσων, στα κίνητρα της παραγωγής και πάνω απ' όλα στο χαρακτήρα της εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ