Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιχειρεί υποβάθμιση της επετείου του Πολυτεχνείου

Προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, και του εορτασμού στα σχολεία, επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε στις 18/10/2001. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Φ. Πετσάλνικος, αναφέρεται ότι «όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ημερήσια (πρωινής και απογευματινής βάρδιας) και Εσπερινά θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια των τριών τελευταίων διδακτικών ωρών».

Και αυτό γιατί - όπως επισημαίνεται στη σχετική εγκύκλιο - η 17η Νοέμβρη είναι ημέρα Σάββατο και έτσι οι σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Νοέμβρη. Βέβαια πρόκειται για καθαρή υποκρισία, δήθεν να σωθούν ώρες διδασκαλίας, τη στιγμή που με ευθύνη του υπουργείου λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών έχουν ήδη χαθεί χιλιάδες ώρες.

Κυρίως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να υποβαθμιστεί και να περιοριστεί η εμβέλεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, μια γιορτή με ιδιαίτερη απήχηση στη νεολαία, με έντονα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ΟΛΜΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να στείλει νέα εγκύκλιο και απευθύνει κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλης της χώρας «με "αρετή και τόλμη" να γιορτάσουν, να μιλήσουν και να προβληματιστούν γόνιμα και δημιουργικά κατά την 28η αντιδικτατορική επέτειο». Επισημαίνει δε ότι «είναι φανερό πως μία τέτοια απόφαση, επειδή περιορίζει τις σχολικές εκδηλώσεις στο τέλος της μέρας, αντικειμενικά υποβαθμίζει τη μεγάλη σημασία την οποία έχει η εξέγερση της 17ης Νοέμβρη 1973 και φαίνεται να μην αξιολογεί θετικά στον απαιτούμενο βαθμό τις σπουδαίες παρακαταθήκες, τις οποίες προσφέρει στη νεολαία μας το κορυφαίο αυτό αντιστασιακό γεγονός, κατά της χούντας των συνταγματαρχών».

Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση των μαθητών του 10ου ΕΛ Περιστερίου, οι οποίοι σε καταγγελία τους επισημαίνουν ότι «αν το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κάνει έκπτωση στη μνήμη μας εμείς δηλώνουμε ότι δεν κάνουμε έκπτωση ούτε στη μνήμη μας ούτε στα ιδανικά μας. Για μας η 17η Νοέμβρη αποτελεί σύμβολο πάλης της νεολαίας μας για τα δικαιώματά της. Αν τότε πάλευαν για ψωμί - παιδεία - ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία και μεις σήμερα παλεύουμε για ειρήνη και δημοκρατικές ελευθερίες. Για ένα αναβαθμισμένο, ενιαίο, δημόσιο, 12χρονο σχολείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ