Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οξυμένα τα προβλήματα στα σχολεία

Τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ

Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
Τα προβλήματα στα σχολεία δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι υπαρκτά. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία, αλλά και προβλήματα στέγασης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, που έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ για τον υπουργό Παιδείας, επισημαίνονται τέτοια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης σε Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνει: «Σα να μην έφτανε το πλήθος των προβλημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της παρεχόμενης μόρφωσης και αγωγής, υπάρχει και το πρόβλημα της στέγασης και της λειτουργίας των διδακτηρίων, το οποίο οξύνεται διαρκώς και μάλιστα με ανησυχητική ταχύτητα». Αναφέρει, μάλιστα, ότι χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Δημόσιων Γυμνασίων, Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση έχει πάρει πλέον εκρηκτικό χαρακτήρα, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση, να κάνουν λόγο για πολιτική διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

«Ανεπαρκέστατος αριθμός σχολικών κτιρίων (λ.χ. τα σχολεία του Δήμου Σταυρούπολης λειτουργούν όλα σε διπλοβάρδια), υπεράριθμα τμήματα λόγω έλλειψης σχολικών αιθουσών, επικίνδυνα διδακτήρια (λυόμενα, με αμίαντο, "τραυματισμένα" από το σεισμό κτλ.), οικόπεδα που αν και χαρακτηρισμένα για ανέγερση σχολείων δεν απαλλοτριώνονται κτλ. Μαζί με αυτά τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς (πάνω από 500 στο σύνολο του νομού), αλλά και σε βιβλία», καταλήγει.

Ετσι, ρωτά τον υπουργό Παιδείας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης στα δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τα αιτήματα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 31ης Οκτώβρη 2001.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης σε Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται στα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία και ζητά γι' αυτά άμεσα λύσεις.

«Στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται και η δημόσια εκπαίδευση, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από το σύνολο των περιοχών της χώρας», τονίζει ο Σπύρος Στριφτάρης. Αναφέρει ότι στην Αιτωλοακαρνανία λείπουν τουλάχιστον 212 εκπαιδευτικοί από τα Γυμνάσια, τα ΕΛ και τα ΤΕΕ του Νομού. Ανάμεσα σ' αυτούς και 12 οικονομολόγοι, για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Αρχές Οικονομίας» της Γ` τάξης του Ενιαίου Λυκείου, το οποίο έχει και ειδική βαρύτητα για το Β` Πεδίο. Συνεπώς, προκύπτει ανισότητα σε βάρος των μαθητών που χάνουν τώρα διδακτικές ώρες, αλλά θα εξεταστούν μαζί με όλους τους άλλους μαθητών της χώρας, οι οποίοι βέβαια διδάσκονται το μάθημα. Εξάλλου πολλά είναι τα βιβλία που λείπουν, ειδικά στα ΤΕΕ, αλλά και στα Γυμνάσια και τα ΕΛ. Και είναι προκλητικό το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά πωλούνται στο ελεύθερο εμπόριο, χωρίς να έχουν φτάσει ακόμη στα σχολεία.

Ρωτά τον υπουργό Παιδείας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων των δημόσιων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ