Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι θα στείλει την κεντρική (ομοσπονδιακή) αστυνομία στην Καταλονία, αν οι τοπικές αρχές δεν παρέμβουν για να σταματήσουν πρόσφατοι αποκλεισμοί αυτοκινητοδρόμων, και κατηγόρησε την τοπική αστυνομία ότι δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει όσους διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Πρωτοχρονιά, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, που υπεγράφη προχτές στο Μαρόκο, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές εργαλείο».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλες ομάδες κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Λιβύης, Σαράρα, προκαλώντας αναστολή της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής περίπου 315.000 βαρελιών πετρελαίου. Εκπρόσωπος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ανήγγειλε ότι η εταιρεία τίθεται σε κατάσταση «ανωτέρας βίας», ότι αναγκάζεται να αθετήσει συμβατικές υποχρεώσεις και ότι τα διαφυγόντα έσοδα από αυτήν την εξέλιξη ανέρχονται σε πάνω από 32 εκατ. δολάρια τη μέρα. Διαβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους καταληψίες την καταβολή λύτρων για την επαναλειτουργία της πετρελαιοπηγής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνάντηση με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είχε προγραμματίσει χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει 5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να ανεγείρει στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του 21χρονου Ντέιμον Τζόζεφ, τον οποίο κατηγορούν για υλική υποστήριξη του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και ότι σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στην Πολιτεία Οχάιο.

ΤΟΚΙΟ.-- Νεκροί κηρύχθηκαν οι πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες οι οποίοι αγνοούνταν ύστερα από σύγκρουση στον αέρα που έγινε την περασμένη βδομάδα, μεταξύ δύο αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών, στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας. Θυμίζουμε ότι ένα μέλος του 7μελούς πληρώματος είχε εντοπιστεί νεκρό λίγο μετά τη σύγκρουση. Μόνο ένα περισυνελέγη ζωντανό. Τα ακριβή αίτια του συμβάντος δεν έχουν διευκρινιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ