Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παρατείνεται το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για το Προσφυγικό

Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων έργων και μισθώσεων για τη διαχείριση θεμάτων που άπτονται του Προσφυγικού παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου παρατείνεται έως 31/12/2019 η εφαρμογή τριών διατάξεων με τις οποίες επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που ισχύει, η σύναψη δημόσιων συμβάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.), για την κάλυψη των αναγκών μεταναστών και προσφύγων (στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση κ.λπ.). Επίσης, επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ΙΔΟΧ, καθώς και η διάθεση ή η πρόσληψη με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ, καθώς και η διάθεση ή η πρόσληψη με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ πολιτών κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και πολιτών που εργάζονται σε διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών, που προκύπτουν από τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον παρατείνεται η ισχύς των διαδικασιών ασύλου στα σύνορα.

Στο άρθρο 6 καθορίζεται ότι μισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών θεωρούνται νόμιμες. Επίσης, παρατείνεται έως και τις 31/12/2019 η ισχύς συμβάσεων που έληγαν στο τέλος αυτού του χρόνου, λόγω έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι ξεριζωμένοι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου.

Ετσι παραμένουν τα προβλήματα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, γι' αυτό και το ΚΚΕ στη Βουλή ποτέ δεν υπερψήφισε τέτοιες συμβάσεις. Βέβαια, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται για να στηριχθεί ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, να ταΐζονται ΜΚΟ, δήμοι και κυκλώματα. Οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης συμφωνούν στην εμπλοκή των ιδιωτών στο ξεκοκάλισμα των κονδυλίων, είτε είναι κλασικοί επιχειρηματίες είτε φορούν τον μανδύα της ΜΚΟ. Αλλωστε, τα ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίζουν τις αντιδραστικές συμφωνίες της ΕΕ και τους ευρωκανονισμούς. Ούτε ανακούφιση στους πρόσφυγες ούτε ανάσα στους νησιώτες μπορούν να δώσουν. Αντίθετα, όλοι τους βιώνουν τις συνέπειες μιας άθλιας και επικίνδυνης κατάστασης. Τα κονδύλια αποτελούν κυριολεκτικά εξαγορά, προκειμένου χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν στη χώρα μας και να ζουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ