Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θείος Βάνιας»

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανεβαίνει ο «Θείος Βάνιας» του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού Αντον Τσέχοφ.

Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν ήρεμα στην επαρχία συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Οταν όμως φτάνει ο πατέρας της Σόνιας με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια... Ενα έργο που, ενώ ο χώρος και ο χρόνος είναι απόλυτα δοσμένοι - μια τοιχογραφία της παρακμιακής κοινωνίας του καιρού του Τσέχοφ - ο θεατής μπορεί να βρει αναλογίες και στο σήμερα.

Οπως σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο Γιώργος Κιμούλης:

«Ο Τσέχοφ, με τον "Θείο Βάνια", στέλνει ένα μήνυμα θυμού ενάντια στην απαισιοδοξία και την προσαρμογή. Παρουσιάζει τον άνθρωπο με τις αδυναμίες του, αλλά συγχρόνως δείχνει πως δεν είναι μόνο δραματικά αδύναμος, είναι και γελοίος. Είναι εμφανές το τρυφερό του βλέμμα πάνω στα παραιτημένα πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα είναι εμφανής και η ειρωνεία του, όταν ο ηττημένος ή αποτυχημένος αρθρώνει τη γελοία φράση: "Ο κόσμος δεν αλλάζει". Ο Τσέχοφ βλέπει τους ανθρώπους μες στην αδυναμία τους ως τρυφερά, ποιητικά πλάσματα, αλλά επιτίθεται στην αντίληψη "έτσι είναι η ζωή, τι να κάνουμε". "Αλλωστε αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αλλά αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει"».

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Γιώργος Ψυχογιός, Μάγδα Λέκκα, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 8.30 μ.μ., Σάββατο στις 6 μ.μ. και 9 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ