Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«Ενίσχυση συνεργασίας» Τουρκίας - Ιράν

Η ανησυχία για πιθανή αναβάθμιση των Κούρδων «ενώνει» Τουρκία και Ιράν (φωτ. από την υποδοχή Ροχανί στην Αγκυρα)

Copyright 2018 The Associated

Η ανησυχία για πιθανή αναβάθμιση των Κούρδων «ενώνει» Τουρκία και Ιράν (φωτ. από την υποδοχή Ροχανί στην Αγκυρα)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Αγκυρα και Τεχεράνη δίνουν νέα ώθηση στη συνεργασία τους, ειδικά στην Ασφάλεια αλλά και στην οικονομία, όπως κατέγραψε και η επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στην Τουρκία, αναδεικνύοντας και άλλες πλευρές των εξελίξεων που «τρέχουν» στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να λάβουν από κοινού η Τουρκία και το Ιράν για να βάλουν τέλος στις μάχες στην περιοχή μας και να διασφαλίσουν ένα ειρηνικό περιβάλλον».

Ο Ερντογάν επέκρινε ξανά τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ επανέφεραν σε βάρος του Ιράν, επαναλαμβάνοντας ότι οδηγούν στην «αποσταθεροποίηση της χώρας». Τόνισε δε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο αδελφό Ιράν, σε μια περίοδο που η πίεση απέναντί του μεγαλώνει... Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι θα σταματήσουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας με το Ιράν εξαιτίας των (αμερικανικών) κυρώσεων. Πιστεύω (μάλιστα) ότι θα μετατρέψουμε τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν σε ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεών μας...». Και επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει την αύξηση του διμερούς εμπορίου από 11 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, στα 30 δισ. δολ.

Από τη μεριά του, ο Ροχανί δήλωσε ότι «η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Οι χώρες μας συμφωνούν σε αυτό το σημείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ