Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
Η θέση των πολιτικών κομμάτων

ΚΚΕ: Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Με την ανακοίνωση της απόφασης για τα ιδιωτικά ιατρεία, ξεσηκώθηκε γενική κατακραυγή από φορείς και οργανώσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο ξεχώρισε η κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ, με την ανακοίνωση (25.10.2001) του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος: «Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας προχώρησε στο επόμενο βήμα με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων: Στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων», τόνιζε στην ανακοίνωση και κατέληγε: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Καλεί την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα, να αντιπαλέψουν, να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια».

Υποκρισία της ΝΔ

Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθεί ο αντιπολιτευτικός βερμπαλισμός της ΝΔ και όχι η αντίθεσή της με την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Στις 25.10.2001 ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης, συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε: «Η ΝΔ καταγγέλλει την αναλγησία της κυβέρνησης και δηλώνει ότι δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση αυτής της ρύθμισης που μετατρέπει μεγάλη μερίδα του λαού μας "σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού"».

Ομως, στις 28.6.2001 ο Ν. Κακλαμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, έκανε την παρατήρηση: «Ουδεμία προετοιμασία έχει αρχίσει για την υποδομή λειτουργίας αυτών των ιατρείων».

Είχε, επίσης, προηγηθεί Ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο (2.5.2001) για την «Εφαρμογή του Νόμου 2889/2001 τουλάχιστον σε εκείνα τα σημεία, που υποτίθεται όλα ήταν "έτοιμα"». Και ερωτούσε τον υπουργό, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Πότε πρόκειται να βγάλετε την Απόφαση σχετικά με το ποσό που θα πληρώνει ο πολίτης στα απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία; Ποιο το ύψος αυτού του ποσού; Πότε θα αρχίσουν οι νοσοκομειακοί ιατροί να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία και ποια ακριβώς προετοιμασία έχει γίνει γι' αυτό;».

Το ότι η αντιπολίτευση της ΝΔ έχει δημαγωγικό χαρακτήρα φαίνεται και απ' την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 29.10.2001 και ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας της ΝΔ: «Οσο για την υποδομή των απογευματινών ιατρείων δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε. Απλώς περιμένουμε να αρχίσει το νωρίτερο δυνατόν η λειτουργία τους για να φανεί η έλλειψη κάθε κατάλληλου χώρου στα νοσοκομεία...».

Ο ΣΥΝ τα ...μπερδεύει

Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του (29.10.2001), παρότι αναγνωρίζει ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση «εισάγει την "αγορά" στο δημόσιο σύστημα, τις πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια, η δε υγεία, από κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε εμπόρευμα», εντούτοις υιοθετεί το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί «ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου» για «τακτικά περιστατικά, αλλά με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις», ενώ προσπαθεί να διευκρινίσει ότι η «θέση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο».

Η αντίθεση του ΔΗΚΚΙ

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) με ανακοίνωσή του (29.10.2001) τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί «στην κομμάτι - κομμάτι ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και στη μετατροπή των νοσοκομείων, από δημόσια ιδρύματα, σε ιδιωτικά ιατρεία και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συγκροτήσουν ένα μέτωπο με στόχο την ισότητα των υπηρεσιών υγείας, ώστε να ανατραπεί η αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη απορύθμιση στο χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ