Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες πιέσεις και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες

Συντηρείται καθημερινά η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα, Κριμαία, Ανατολική Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε Ανατολική Ουκρανία, Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, με το επεισόδιο στα στενά Κερτς (που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα) να αξιοποιείται στο έπακρο από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ουκρανία για να «στριμωχτεί» η Ρωσία, η οποία απαντά με συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και διπλωματικά μέσα.

Το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε το νόμο που είχε εγκρίνει το Κοινοβούλιο για την παρακείμενη ζώνη της Ουκρανίας, διπλασιάζοντας τη ζώνη ουκρανικών ελέγχων σε εμπορικά και άλλα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, από τα 12 στα 24 ναυτικά μίλια. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Στέπαν Πολτόρακ, είχε δηλώσει πως τα ουκρανικά πλοία δεν θα σταματήσουν να διασχίζουν τον πορθμό Κερτς και να χρησιμοποιούν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ.

Αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της χώρας κατήγγειλε το Σάββατο ότι η Ρωσία προετοιμάζει προβοκάτσια στην περιοχή του Ντονμπάς, και μάλιστα με τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών, για να κατηγορήσει στη συνέχεια τον ουκρανικό στρατό. Ανάλογες καταγγελίες, για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες από την Ουκρανία σε συνεργασία με συμμάχους της, έχουν διατυπωθεί και από τη ρωσική πλευρά. Επίσης, οι πολιτοφυλακές της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι ήδη ο ουκρανικός στρατός παραβίασε 17 φορές την κατάπαυση πυρός για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει στις 29 Δεκέμβρη.

Αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ στις απαιτήσεις Γαλλίας - Γερμανίας

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η κοινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για άμεση απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών, που κρατούνται από τη Ρωσία, για «ανησυχία» σχετικά με την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κριμαία και για «ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Κερτς».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις αυτές, επισημαίνοντας: «Οι προσπάθειες αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ως ρωσικών περιφερειών είναι άχρηστες, καθώς οι άνθρωποι έκαναν την επιλογή τους ελεύθερα και σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά την κυριαρχία της και να αποτρέπει τις προκλήσεις», προειδοποιεί. Για τη ναυσιπλοΐα στο Κερτς «η Ρωσία εξακολουθεί να διασφαλίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, σύμφωνα με τις συμφωνίες Ρωσίας - Ουκρανίας, την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες». Αναφέρεται επίσης η Μόσχα σε «απειλές» και τον «κίνδυνο για στημένες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας και των Δυτικών συμμάχων της».

Τέλος, καλεί τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση «να δώσουν προσοχή στην καταφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από το Κίεβο, που είναι τόσο αγαπητό στη Δύση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η χώρα του «θα απαντήσει ανάλογα» αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη, όταν αποχωρήσουν από τη Συνθήκη ΙNF για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. «Δεν είναι επιλογή μας, όμως οι πρωτεύουσες της ΕΕ θα πρέπει να νιώσουν πως η απειλή αφορά τους ίδιους τους Ευρωπαίους», είπε ο Λαβρόφ. «Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας (...) ακολουθούν τις ΗΠΑ, ακόμα κι όταν αυτό αντιβαίνει άμεσα στα συμφέροντά τους», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ