Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου των ηθοποιών του ΚΘΒΕ

Από την κινητοποίηση του ΣΕΗ έξω από το υπουργείο Εργασίας, την προηγούμενη βδομάδα
Από την κινητοποίηση του ΣΕΗ έξω από το υπουργείο Εργασίας, την προηγούμενη βδομάδα
Για εμπαιγμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τη διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ) οι ηθοποιοί, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση 7% στους μισθούς και χωρίς την προσθήκη μνημονιακών όρων που μειώνουν τις αμοιβές τους (παρακράτηση 10% του μισθού κ.ά.).

Σήμερα Πέμπτη, προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναδείξουν τις διεκδικήσεις τους που είναι γνωστές στη διοίκηση του ΚΘΒΕ από τον Οκτώβρη και να αποδείξουν ποιος πραγματικά κρατά κλειστές τις σκηνές του ΚΘΒΕ.

Η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ κάνει λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμπαιγμού», απαντώντας στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Facebook» αναφέρει: «Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης αιτημάτων ένα κλειστό θέατρο;».

Η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ στην ανακοίνωσή της είναι ξεκάθαρη: «Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνσης - Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών. Καλούμε τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού να πάρουν άμεσα μια απόφαση που να δίνει λύση στο θέμα μας. Δίχως ηθοποιούς δεν υφίσταται θέατρο. Η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου πρώτα απ' όλα θλίβει τους ηθοποιούς». Σημειώνει ακόμα: «Οι άκαρπες συναντήσεις (ακόμα και στο υπουργείο Εργασίας), οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η εκατόμβη παλινωδιών καταδεικνύουν και εμπράκτως την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης συμφωνίας από καλλιτεχνική διεύθυνση και διοίκηση του ΚΘΒΕ. Μετά από τόσο καιρό "διαπραγματεύσεων", δεν γίνεται λόγος για απλή κάλυψη από τους προϊσταμένους τους αλλά για απόλυτη καθοδήγηση!

(...) Προφανώς είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη, εφόσον δεχόμαστε όλη αυτή την πρωτοφανή πίεση να αποδεχτούμε νόμους των μνημονίων στη σύμβαση εργασίας μας. Εύλογα, μας δημιουργούνται ερωτήματα και υποψίες, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην απώλεια κάθε διαπραγματευτικής δυνατότητας των δεδουλευμένων μας, τα οποία ήδη διεκδικούμε αναμένοντας την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Είναι εμφανές πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεσή μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5μηνες ή 8μηνες)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ