Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Με αντικομμουνιστικές κορόνες η ορκωμοσία Μπολσονάρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Την Πρωτοχρονιά ανέλαβε καθήκοντα ως νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας ο 63χρονος Ζαΐρ Μπολσονάρο, για 27 χρόνια ακροδεξιός γερουσιαστής, πρώην στρατιωτικός, νοσταλγός της δικτατορίας και επιλογή ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης. Ο Μπολσονάρο κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσφορία που υπήρχε σε λαϊκές δυνάμεις και τη διάψευση προσδοκιών από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση των Λούλα - Ρουσέφ - η οποία το 2016 ανατράπηκε από τον πρώην σύμμαχό της, Μισέλ Τέμερ, και άλλα αστικά κόμματα που συμμαχούσαν για χρόνια με το Κόμμα Εργατών (PT).

Θυμίζουμε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτώβρη 2018 ο Μπολσονάρο είχε επικρατήσει με 55,13% έναντι 44,87% του Φερνάντο Χαντάτ, υποψήφιου του PT (με υποψήφια αντιπρόεδρο την βουλευτή του ΚΚ Βραζιλίας, Μανουέλα Ντ' Αβιλα). Ο νέος Πρόεδρος, που αποκαλείται από πολλά ΜΜΕ «Τραμπ της Βραζιλίας», στις δύο ομιλίες που πραγματοποίησε, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής και στην Ομοσπονδιακή Βουλή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, κινήθηκε στους γνωστούς αντικομμουνιστικούς και λαϊκίστικους τόνους, προβάλλοντας το σύνθημά του «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα, ο Θεός πάνω απ' όλους». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ήρθε η ώρα «να τελειώσει ο σοσιαλισμός στη χώρα», ονομάζοντας έτσι ψευδεπίγραφα τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του PT, ενώ ξανασήκωσε το ζήτημα της «πάταξης της διαφθοράς και της εγκληματικότητας», αξιοποιώντας και τις κατηγορίες σκανδάλων για μίζες και υπεξαιρέσεις δημόσιου χρήματος που βαραίνουν τους Λούλα και Ρουσέφ.

Στα κύρια ζητήματα στην ατζέντα της νέας αντιδραστικής κυβέρνησης είναι η επανεξέταση διεθνών συμμαχιών και συμφωνιών, ώστε να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο το βραζιλιάνικο κεφάλαιο, σε μια περίοδο που έχουν πέσει οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η Βραζιλία, μέλος του G20, συμμετέχει στη διακρατική καπιταλιστική ένωση των BRICS (μαζί με Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική) και σε άλλες ενώσεις στη Λατινική Αμερική, όπως ΜERCOSUR, UNASUR και CELAC, ενώ από το 2004 είναι επικεφαλής των δυνάμεων επέμβασης στην Αϊτή.

Είναι βέβαιο επίσης ότι θα δυναμώσουν η αντιλαϊκή επίθεση, το χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, η καταστολή, η πορεία ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η παραπέρα εκμετάλλευση της Αμαζονίας. Από τους πρώτους νόμους αναμένεται να είναι αυτός της γενίκευσης της οπλοχρησίας και της μεγαλύτερης ευκολίας να κάνουν χρήση όπλων τα όργανα καταστολής, στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας. Χαρακτηριστική είναι ακόμα η εξαγγελία του Μπολσονάρο ότι «θα βγάλει την ιδεολογία από την Εκπαίδευση», προφανώς για να εμπεδωθεί ως «μοναδική επιλογή» ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, τον οποίο και αυτός υπηρετεί.

Αξιοσημείωτες ήταν οι παρουσίες και οι προσκλήσεις στην ορκωμοσία του Μπολσονάρο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μήνυμα και δήλωσε τη στήριξη στη νέα κυβέρνηση, ενώ το «παρών» έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Παρευρέθηκε επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επιδιώκει στενότερες διμερείς σχέσεις, ενώ ήδη ο Μπολσονάρο έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με αραβικές χώρες.

Παρευρέθηκαν ακόμα οι Πρόεδροι της Χιλής, Σ. Πινιέρα, της Ονδούρας, Ο. Ερνάντες, της Παραγουάης, Μ. Μπενίτες, της Πορτογαλίας, Μ. ντε Σόουζα, της Ουγγαρίας Β. Ορμπαν, της Βολιβίας, Ε. Μοράλες, και της Ουρουγουάης, Τ. Βάσκες. Ειδικά ο σοσιαλδημοκράτης Μοράλες χαρακτήρισε τον Μπολσονάρο «αδελφό Πρόεδρο» και τη Βραζιλία «στρατηγικό εταίρο», προσθέτοντας ότι «βλέπουν στον ίδιο ορίζοντα της Μεγάλης Πατρίδας» (της Λατινικής Αμερικής) και ότι «οι δύο χώρες έχουν βαθιές ρίζες δεσμών αδελφότητας και συμπληρωματικότητας των λαών μας».

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία των Προέδρων της Αργεντινής και Κολομβίας, σταθερών συμμάχων των ΗΠΑ. Η Ρωσία, με μήνυμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Δεν είχαν προσκληθεί, για λόγους ...«υπεράσπισης της δημοκρατίας», εκπρόσωποι από Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ