Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μια «καραβιά» ανασφάλιστοι!

Δεκάδες ανασφάλιστοι σε επικίνδυνες εργασίες στο πλοίο «QUEEN ELENI» με την ανοχή των αρχών 

Σκληρή η δουλιά στη Ζώνη και συχνά ανασφάλιστη
Σκληρή η δουλιά στη Ζώνη και συχνά ανασφάλιστη
Οργιο «μαύρης εργασίας» και δουλεμπορίου σε βάρος ναυτεργατών και εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στα μάτια των λιμενικών αρχών, με την ανοχή ακόμα και των αρμοδίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Χτες, η 5μελής Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας Κερατσινίου εντόπισε δεκάδες ανασφάλιστους, Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως Ουκρανούς, να εκτελούν επικίνδυνες επισκευαστικές εργασίες στο επιβατηγό πλοίο «QUEEN ELENI» του εφοπλιστή Τροχίδη. Το πλοίο βρίσκεται πάνω από δέκα μέρες δεμένο εκτός ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής και συγκεκριμένα στο εμπορευματικό λιμάνι του ΟΛΠ στο Ικόνιο, δηλαδή σε χώρο όπου εκτελούνται αποκλειστικά εργασίες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων.

Ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Λουκάς έκανε λόγο στην Επιτροπή Ελέγχου για 36 άτομα μέλη του πληρώματος, όμως πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν υπάρχει στο πλοίο κατάσταση πληρώματος (crew list). Οι ανασφάλιστοι εκτελούσαν στο μηχανοστάσιο του πλοίου επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας, χωρίς να έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για την ύπαρξη επικίνδυνων αερίων με άμεσο κίνδυνο να προκληθεί έκρηξη! Δεν είχε οριστεί τεχνικός ασφαλείας, ενώ τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν άκρως επικίνδυνα! Συγκεκριμένα γινόταν χρήση φορητού ηλεκτρικού εργαλείου χωρίς προστασία, που σημαίνει ότι αυτός που το χρησιμοποιούσε από τύχη δεν έπαθε ηλεκτροπληξία, ενώ το εργαλείο οξυγόνου ήταν χωρίς βαλβίδες ασφαλείας!

Η Επιτροπή Ελέγχου έδωσε αμέσως εντολή για τη διακοπή των εργασιών, ενώ ο πλοίαρχος Κ. Λουκάς χτες το απόγευμα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία. Αφέθηκε ελεύθερος, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος... Εντύπωση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πρασσάς συναντήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών» με τον πλοίαρχο και τους δικηγόρους της πλοιοκτήτριας εταιρίας «New Marathon Shipping», ενώ αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της 5μελούς επιτροπής.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με χτεσινή του καταγγελία απαιτεί την αυτόφωρη δίωξη όλων των υπευθύνων. Ειδικότερα απαιτεί να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι τόσο από τις λιμενικές αρχές όσο και από τη διεύθυνση του ΟΛΠ για τον εντοπισμό όσων εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, «ώστε - όπως υπογραμμίζεται - να πάψουν επιτέλους κάποιοι επιτήδειοι να παίζουν καθημερινά με τη ζωή και την ακεραιότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ