Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εντείνεται λόγω εκλογών η χειραγώγηση νεανικών συνειδήσεων από την ΕΕ

Εκδήλωση τον Μάρτη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με νέους 16-18 ετών

Χρονιά ευρωεκλογών η φετινή, και τα διάφορα όργανα της ΕΕ έχουν βαλθεί να εξωραΐσουν τη λυκοσυμμαχία, ρίχνοντας βάρος στα διάφορα προγράμματα που εκπονούν γι' αυτόν το σκοπό και ιδιαίτερα σε αυτά που απευθύνονται στις νεανικές συνειδήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το πρόγραμμα με τίτλο «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» («YEYS - Your Europe, Your Say!»), που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η οποία αυτοδιαφημίζεται ως η «φωνή της κοινωνίας πολιτών στο ευρωπαϊκό επίπεδο»! Ακρως υποκριτικά, μάλιστα, η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας «επιδιώκει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι ιδέες της νέας γενιάς κατά τη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ»... Λες και λαμβάνεται υπόψη από την ΕΕ η γνώμη των νέων όταν στέλνει στρατεύματα να μακελέψει λαούς, όταν υπαγορεύει και καθαγιάζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν τα κράτη - μέλη της που τσακίζουν το δικαίωμα στη δουλειά για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των μονοπωλίων της κ.τ.λ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 16 έως 18 ετών, με σκοπό να ανιχνεύσει το πώς βλέπουν το μέλλον τους και το μέλλον της ΕΕ, όπως λένε οι διοργανωτές, που γνωρίζουν όμως ότι με την προπαγάνδα που ασκείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι απαντήσεις που δίνει η μεγάλη μάζα των νέων είναι λίγο - πολύ υπαγορευμένες από αυτήν. Το δέλεαρ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και στα περισσότερα αντίστοιχα προγράμματα, είναι... ένα ταξιδάκι στις Βρυξέλλες! Με αυτό το κίνητρο, σχολεία από όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ αλλά και από τις υπό ένταξη χώρες δηλώνουν συμμετοχή και μπαίνουν σε κλήρωση. Επιλέγονται 33 σχολεία, που το καθένα από αυτά θα στείλει τον Μάρτη στις Βρυξέλλες τρεις μαθητές για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση «YEYS».

Φέτος υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα 1.038 αιτήσεις από σχολεία των 33 χωρών και η σχετική κλήρωση έγινε στις 29 Νοέμβρη. Από την Ελλάδα κληρώθηκε το 38ο Λύκειο Αθηνών. Η εκδήλωση «YEYS» στις Βρυξέλλες θα γίνει στις 21 και 22 Μάρτη και θα έχει τίτλο «Ψηφίστε για το μέλλον!».

Για τις ευρωεκλογές η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι «αναμένεται να αποτελέσουν ιδιαίτερη πρόκληση σε μια συγκυρία συσσωρευμένου ευρωσκεπτικισμού» και μέσω του προγράμματος παραδέχεται ότι επιθυμεί να «τονώσει την ευαισθητοποίηση των νέων προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές». Σ' αυτό το πνεύμα της ευρωπροπαγάνδας, οι μαθητές στην εκδήλωση θα ψηφίσουν τρεις προτάσεις προς υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές, ενώ θα συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας για να αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του ΕΚ;
  • Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στο μέλλον;
  • Ποιο άλλο είδος πολιτικής συμμετοχής υπάρχει πέρα από τις ευρωεκλογές και πώς θα λαμβάνατε μέρος;

Και φυσικά μην περιμένετε στο τρίτο ερώτημα να δοθεί η απάντηση ότι οι λαοί και μαζί τους η νεολαία πρέπει να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους και με τον αγώνα τους να γκρεμίσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του όπως η ΕΕ... Στην καλύτερη να γίνουν αποδεκτές απαντήσεις που μιλούν για κινήματα εύκολα χειραγωγήσιμα ή πολύ πιο πιθανό να θεωρηθεί ως ορθή πολιτική συμμετοχή η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα εκθειασμού της ευρωένωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ