Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ενδοαστικές ζυμώσεις και διεργασίες ενόψει των εκλογών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές ζυμώσεις στο Ισραήλ, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 9ης Απρίλη.

Την Πέμπτη, το κεντροδεξιό κόμμα «Kulanu» (που ίδρυσε ο Μοσέ Καχλόν, πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου) διέψευσε τα σενάρια συγχώνευσης με το «Λικούντ» και διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές του Απρίλη.

Η εξέλιξη φάνηκε να απαντά σε πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Ma'ariv» πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ανώτερα στελέχη του «Λικούντ» στην προοπτική συγχώνευσης με το «Κulanu», καθώς στην περίπτωση αυτή το δέλεαρ για το κόμμα του Καχλόν θα ήταν η διατήρηση του υπουργείου Οικονομίας (σε περίπτωση νίκης του Νετανιάχου στις εκλογές) και ο διορισμός αρκετών στελεχών του κόμματος σε κρατικά πόστα και δημόσιους οργανισμούς, στερώντας τις θέσεις αυτές από ανώτερα στελέχη του «Λικούντ».

Την ίδια μέρα, ακόμη ένας και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Πρόκειται για τον στρατηγό ε.α. Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Israel Hayom» δήλωσε «έτοιμος» να εισέλθει στην «πολιτική αρένα», προτιμώντας σε αυτήν την περίπτωση υποψηφιότητα με το «Λικούντ».

Πριν από λίγες μέρες, ο στρατηγός ε.α. και πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, Μπένι Γκαντζ, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία «Κόμμα Ισραηλινής Ανθεκτικότητας», τονίζοντας ότι θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές του Απρίλη. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές εκδήλωσε και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν. Νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ είχε αποχωρήσει από το κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι» για να ιδρύσει νέο ακροδεξιό κόμμα, τη «Νέα Δεξιά».

Διεργασίες εντείνονται και στους αντιπολιτευόμενους σοσιαλδημοκράτες. Ο αρχηγός των Εργατικών Αβι Γκαμπάι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τρίτη τη διάλυση της «Σιωνιστικής Ενωσης», που είχε συγκροτηθεί με το κόμμα «Χατνουά» («Κίνημα») της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην στελέχους των Εργατικών, Τζίπι Λίβνι.

Και ενώ οι διεργασίες αυτές τροφοδοτούν το προεκλογικό κλίμα στο Ισραήλ, οργανώσεις ακροδεξιών εποίκων προσπαθούν να αξιοποιήσουν την περίσταση για να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και συνοριοφυλάκων συγκρούστηκαν με περίπου 300 ακροδεξιούς νεαρούς Εβραίους εποίκους στον πρώην εποικισμό Αμόμα, που είχε εκκενωθεί το 2006 και το 2017 έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Ισραήλ, με το σκεπτικό ότι φτιάχτηκε πάνω σε ιδιωτική γη Παλαιστινίων.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, έστησαν οδοφράγματα και περικύκλωσαν δύο κατοικίες στο χώρο του εποικισμού Αμόμα, προερχόμενοι από τον παρακείμενο εποικισμό Οφρα στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης. Η νέα εντολή εκκένωσης όλων των κτιρίων εντός του Αμόμα δόθηκε με απόφαση δικαστηρίου της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ