Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Στην τελική ευθεία οι συνταγματικές αλλαγές για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ως «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές διευθετήσεις στην περιοχή παρουσίασε ο Ζ. Ζάεφ τη συμφωνία των Πρεσπών
Ως «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές διευθετήσεις στην περιοχή παρουσίασε ο Ζ. Ζάεφ τη συμφωνία των Πρεσπών
Επισπεύδονται στην ΠΓΔΜ οι διαδικασίες με στόχο την ολοκλήρωση της ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο, που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, για να ανοίξει ο δρόμος της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προγραμματίστηκε για αύριο Τετάρτη 9/1 με στόχο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ή το αργότερο την Τρίτη 15/1. Οι διαδικασίες αυτές επιταχύνουν παράλληλα τις διεργασίες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιας και παραδίδεται η σκυτάλη για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα (βλέπε και θέμα σελ. 5).

Στο μεταξύ, βέβαιος για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο της χώρας του, ώστε να ολοκληρωθεί εκεί η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που «άνοιξε για εμάς την πόρτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως αν χρειαστεί, θα εξαντλήσει όλα τα «θεσμικά» εργαλεία για να παρακάμψει την άρνηση του Προέδρου της χώρας του να επικυρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα αξιοποιηθεί ως «παράδειγμα» και μέσο πίεσης και για άλλες διευθετήσεις στη Βαλκανική, με τη σφραγίδα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ιδιαίτερα ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο. Προεξοφλεί, μάλιστα, ότι οι ηγέτες των δύο μερών «μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών (...) θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι για να βρουν λύση».

Το ΝΑΤΟ... θα φέρει την ειρήνη

«Ξεπλένοντας», εξάλλου, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που μακέλεψαν τους λαούς των Βαλκανίων, διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και σήμερα πιέζουν για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ υπόσχεται ένα «καλύτερο οικονομικό μέλλον» κι ένα «καλύτερο επίπεδο διαβίωσης» από την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές. Ταυτόχρονα, δηλώνει «υπερήφανος» για τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, με τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Δεν διστάζει εξάλλου να βαφτίσει και την ιμπεριαλιστική συμμαχία... περιστέρι της ειρήνης, λέγοντας ότι «θέλουμε να φέρουμε την ειρήνη μέσα από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να μοιραστούμε αυτή την ειρήνη για τη χώρα μας, για όλη την περιοχή, συμμετέχοντας σε ειρηνευτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός (...) Πιστεύω πολύ ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα φέρει περισσότερη ειρήνη στα ταραγμένα Βαλκάνια (...) περισσότερες εγγυήσεις για ειρήνη»...

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας ότι το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών οξύνει τους ανταγωνισμούς με θύματα τους λαούς και ερωτώμενος για τις αντιδράσεις της Μόσχας στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι «η Ρωσία είναι ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (...) Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος».

Δήλωσε, πάντως, την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στη βάση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, επικαλούμενος ότι το «80% των πολιτών στη χώρα τάσσονται υπέρ της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης». Τόνισε μάλιστα ότι «ακόμη και το VMRO -DPMNE» (που στηλιτεύει τη συμφωνία των Πρεσπών) είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και ότι «γι' αυτό το θέμα υπάρχει συναίνεση στη Βουλή, από όλα τα κόμματα».

Στο ίδιο πνεύμα λέει ότι «αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε σαν μια μαύρη τρύπα. Ολοι γύρω μας είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό για να υπάρχει περισσότερη ειρήνη και ασφάλεια για όλους (...). Για εμάς η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ σημαίνει αιώνια ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια (...). Πιστεύω ότι η ένταξή μας δεν θα φέρει μόνο σε εμάς εδώ σταθερότητα και ειρήνη, αλλά και για όλη την περιοχή»...

«Πάσες» στην ελληνική κυβέρνηση

Παραπέρα, απευθυνόμενος στο ελληνικό ακροατήριο, και με προφανή στόχο να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εξωραΐσει τη συμφωνία ενόψει και της επερχόμενης ψήφισης στην ελληνική Βουλή, αποπροσανατολίζοντας από τους κινδύνους που φέρνει ο ΝΑΤΟικός χαρακτήρας της και λειαίνοντας σημεία της που υποδηλώνουν τη διατήρηση του σπέρματος του αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι «αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο πως η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή της κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Σημείωσε επίσης ότι η ιθαγένεια «σημαίνει υπηκοότητα» παρόλο βέβαια που το προηγούμενο διάστημα σε ομιλίες του παρουσίαζε τη συμφωνία ως εγγύηση της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».

Αλλωστε, οι τέτοιες δηλώσεις Ζάεφ έδωσαν την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να εκδώσει ανακοίνωση ότι ο «Ζάεφ σκορπάει στους πέντε ανέμους το σύνολο της επιχειρηματολογίας του κου Μητσοτάκη εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών», στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας που αποσιωπά τον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας και τα ευρωατλαντικά σχέδια που στηρίζουν και οι δύο.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου ο Ζάεφ επικαλείται και τις «ευκαιρίες» που ανοίγουν για τους επιχειρηματικούς ομίλους οι ευρωατλαντικές «διευθετήσεις», επικαλούμενος την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οπως αναφέρει, «το μεταξύ μας εμπόριο αυξήθηκε κατά 18,7% και η Ελλάδα ήταν αυτή που κυρίως εξήγαγε στη "Μακεδονία"», για να συμπληρώσει, αναπαράγοντας το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι η χώρα - ηγέτης στα Βαλκάνια. Είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κάτι που είναι και δική μας προσδοκία. Οι Ελληνες φίλοι μάς συμπαραστέκονται πάντα με διάφορους τρόπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ