Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Συνάντηση Σαλβίνι - Κατσίνσκι για συγκρότηση ευρωομάδας

ΡΩΜΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Εξελίξεις ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη ενδέχεται να πυροδοτήσει η σημερινή συνάντηση του επικεφαλής της «Λέγκας» και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, με τον αρχηγό του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, στη Βαρσοβία. Επίσης γίνονται αναφορές σε όσα «χωρίζουν» τους δύο ηγέτες των κομμάτων, δηλαδή η «φιλική» στάση της «Λέγκας» (και της ιταλικής κυβέρνησης) προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, κύριο αντικείμενο συζήτησης θα είναι η σύναψη συμφωνίας για συμμαχία ενόψει των ευρωεκλογών, με στόχο να δημιουργηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μια ομάδα εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Το κόμμα του Κατσίνσκι ανήκει σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), όμως μετά το Brexit και την αποχώρηση των Συντηρητικών η ευρωομάδα δεν θα διαθέτει ικανό αριθμό ευρωβουλευτών.

«Κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η συμμετοχή της Πολωνίας στη νέα ευρωομάδα του Σαλβίνι», γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». «Αν ο Σαλβίνι πείσει το πολωνικό κόμμα να προσχωρήσει σε αυτήν τη συμμαχία, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Κάζιμιρτς Μαρτσικιέβιτς , ο οποίος έχει αποχωρήσει από το PiS. Αν προσχωρήσουν στην ομάδα το PiS και το αυστριακό εθνικιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων», ενδέχεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Σαλβίνι συνεχίζει να στοχεύει στο να είναι ο υποψήφιος των εθνικιστικών κομμάτων για την προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Σαλβίνι, όπως και άλλοι εθνικιστές ηγέτες σε χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.α.), είναι σε άμεση επαφή με τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, ακροδεξιό Στιβ Μπάνον. Ο τελευταίος έχει ιδρύσει στις Βρυξέλλες το λεγόμενο «Κίνημα», που θέλει να συσπειρώσει δυνάμεις του αστικού ρεύματος του ευρωσκεπτικισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ